Европейските разузнавателни служби предупредиха своите правителства, че Русия подготвя насилствени

...
Европейските разузнавателни служби предупредиха своите правителства, че Русия подготвя насилствени
Коментари Харесай

FT: Европейското разузнаване алармира, че Русия подготвя саботажи на целия континент

Европейските разследващи служби предизвестиха своите държавни управления, че Русия приготвя насилствени саботажи на целия континент, защото се ангажира с непрекъснат спор със Запада, пише Financial Times.

" Фокус "  представя превод на материала без редакторска интервенция и с уточнението, че той отразява само гледната точка на създателите му.

Русия към този момент е почнала по-активно да приготвя секрети бомбени атентати, палежи и разрушение на инфраструктурата на европейска територия, директно и посредством подставени лица, без да се тормози да аргументи жертви измежду цивилното население, считат чиновници на разузнаването.

Макар че сътрудниците на Кремъл имат дълга история на сходни интервенции - и са правили спорадични офанзиви в Европа през последните години - от ден на ден се усилват доказателствата за по-агресивни и съгласувани старания, съгласно оценки от три разнообразни европейски страни, споделени с Financial Times.

Служителите на разузнаването все по-често приказват за опасността, с цел да насърчат бдителността. " Оценяваме, че рискът от следени от страната саботажни дейности е доста повишен ", е декларирал Томас Халденванг, началник на немското вътрешно разузнаване. Сега Русия наподобява се усеща удобно да прави интервенции на европейска територия " с висок капацитет за вреди ", е показал той на конференция по сигурността, проведена предишния месец от неговата организация - Федералната работа за отбрана на конституцията.

Халденванг приказва единствено няколко дни, откакто в Байройт, Бавария, са задържани двама немски жители от съветски генезис, за които се твърди, че са възнамерявали да нападат военни и логистични обекти в Германия от името на Русия.

В края на април двама мъже са упрекнати в Обединеното кралство, че са провокирали пожар в склад, в който са се намирали колета с помощи за Украйна. Английските прокурори ги упрекват, че са работили за съветското държавно управление. Междувременно в Швеция службите за сигурност проверяват поредност от скорошни железопътни дерайлирания, за които подозират, че може да са акт на бойкот, подкрепян от страната.

Русия се е пробвала да унищожи системите за сигнализация на чешките железници, съобщи министърът на превоза на страната пред FT предишния месец.

В Естония нападението против автомобила на вътрешния министър през февруари и нападенията против публицисти са осъществени от съветски разузнавачи, твърди Службата за вътрешна сигурност на страната.

Министерството на защитата на Франция също предизвести тази година за вероятни саботажни офанзиви от страна на Русия против военни обекти.

" Очевидният извод е, че е налице действително усилване на съветската активност ", е съобщи Киър Джайлс, старши съветник в изследователския център " Чатъм хаус ".

" Не може да се каже дали това е отражение на обстоятелството, че руснаците отделят повече средства, дали са по-небрежни и ги хващат или западното контраразузнаване просто е станало по-добро в откриването и прекъсването им ", е допълнил той. " Каквото и да е, става дума за доста неща. "

Един от високопоставените европейски държавни чиновници е декларирал, че посредством службите за сигурност на НАТО се обменя информация за " ясни и безапелационни съветски злонамерени дейности ", които са координирани и огромни. Той е добавил, че е настъпил моментът да се " увеличи осведомеността и вниманието " към опасността от съветско принуждение на европейска територия.

В четвъртък НАТО излезе с изказване, в което съобщи дълбоката си угриженост по отношение на възходящите " злонамерени дейности на територията на съдружниците " от страна на Русия, като се базира на това, което съгласно алианса е " засилваща се акция... в цялата евроатлантическа зона ".

Нарастващите опасения по отношение на апетита на Русия за нанасяне на физически вреди на своите съперници следват поредицата от обвинявания против Русия по отношение на акции за дезинформация и хакерски офанзиви.

В петък Германия даде обещание последици за Москва - в изказване, подкрепено от Европейски Съюз и НАТО - поради хакерска офанзива против социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц през 2023 година Междувременно към момента се разгаря скандал, разкриващ съветските опити за кооптиране на извънредно десни европейски политици преди идните европейски избори.

Един от чиновниците на разузнаването е декларирал, че напъните на Москва за бойкот не би трябвало да се преглеждат като нещо друго от други интервенции, като е декларирал, че усилването на активността отразява задачата на Русия да окаже оптимален напън " на парче ".

По думите му сега Путин се усеща " обнадежден " и ще се стреми да прокарва линии колкото се може по-силно в Европа, на голям брой фронтове, без значение дали посредством дезинформация, бойкот или хакерски офанзиви.

Засилената експанзия от страна на съветското разузнаване отразява и желанието на шпионите на страната да възстановят позициите си след най-сериозния си крах след разпадането на Съветския съюз. В седмиците след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна повече от 600 съветски разузнавачи, работещи в Европа с дипломатическо прикритие, са изгонени, което нанася съществени вреди на шпионската мрежа на Кремъл на целия континент.

В скорошен отчет анализатори от Кралския институт на обединените служби на Обединеното кралство са подчертали напъните, които Русия е положила, с цел да възвърне наличието си в Европа, постоянно употребявайки подставени лица. Сред тях са членове на съветската диаспора, както и проведени незаконни групи, с които Кремъл има дългогодишни връзки. Настъпи и основна стратегическа смяна, като по този начин наречените " комитети за особено въздействие " координират разследващите интервенции на Кремъл по страни, обединявайки досегашните откъслечни старания на разединените служби за сигурност на страната и други кремълски играчи.

С активизирането на интервенциите на Русия службите за сигурност са в нараснала подготвеност за закани и се пробват да разпознават цели, които може да са пропуснали.

Повдигнати са въпроси, да вземем за пример, по отношение на необяснимата до момента детонация в завода за муниции на BAE Systems в Уелс, който доставя снаряди, употребявани от Украйна. През октомври 2014 година е опустошен чешки оръжеен склад, в който се съхраняват оръжия за Киев, по-късно е разкрито, че сътрудници на съветското военно разузнаване са заложили експлозиви на мястото.

В петък избухна голям пожар в цех в Берлин, благосъстоятелност на оръжейната компания Diehl, която също доставя оръжие на Украйна. Повече от 160 профилирани пожарникари са били извикани да се оправят с огъня, а на жителите на голяма част от западната част на столицата е било казано да държат прозорците затворени заради вероятни токсични изпарения.

" Както постоянно с Русия, рационално е да не се търси едно-единствено пояснение за какво прави нещо. Винаги се случва композиция от разнообразни неща ", е допълнил Джайлс.

" Тези офанзиви, които видяхме до момента, са, несъмнено, за да провокират разстройства, само че те могат да се употребяват и за дезинформация. А по-късно има и какво научава Русия от тези офанзиви, в случай че желае да обездвижи Европа в действителност... Това са тренировки. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР