Сензация очаква Украйна на насрочените на 31 март президентски избори,

...
Сензация очаква Украйна на насрочените на 31 март президентски избори,
Коментари Харесай

Време за шоу в Украйна

Сензация чака Украйна на плануваните на 31 март президентски избори, демонстрират всички прогнози. Кандидатът за държавен глава Володимир Зеленски, до наскоро прочут единствено като артист и шоумен, изпреварва безапелационно главните си съперници - настоящия президент Петро Порошенко и водача на партия "Отечество " и някогашен министър председател Юлия Тимошенко. Анализаторите изясняват възхода му с поддръжка на част от елитите, само че пред украинците остава въпросът дали той ще е в положение да извърши политическата си стратегия.

Зад гърба на 41-годишния любимец стоят две десетилетия сполучлив бизнес в медиите. Продуцент, режисьор, артист, водещ на редица излъчвания, той доближава върха на известността си с ролята си в сериала "Слуга на народа ", сниман от 2015-а до момента. В него той играе ролята на преподавател по история, който по волята на ориста става президент на Украйна и влиза в битка с корупцията и олигарсите.

Името на Зеленски за първи път се появява в социологическите изследвания напролет на 2018-а, когато за него са подготвени да гласоподават 8 на 100 от гласоподавателите. През идващите месеци обстановката радикално се трансформира. Главният му съперник за ролята на младо лице в политиката - артистът Светослав Вакарчук, се отхвърля от присъединяване в конкуренцията и благосклонностите на част от аполитичните, млади и прозападни украинци минават на страната на шоумена. В същото време част от водачите на опозицията, опираща се на рускоезичните райони в Югоизточна Украйна, минават на страната на Порошенко, воглаве с основния си спонсор, олигарха Ринат Ахмедов, който има общи бизнес ползи с украинския президент. Така и част от по-консервативните опозиционери минават на страната на Зеленски като към най-перспективен претендент.

Предизборната стратегия на Зеленски изобилства от популистки шаблони за една щастлива Украйна, където "няма простаци, а има пътища " и "бабите получават почтени пенсии, а не инфаркти от големи сметки ". Иначе на пръв взор претендентът не се отклонява от възприетия след 2014-а политически курс на блян към НАТО и съдействие с МВФ. В детайлите обаче се виждат нюанси. На въпроса за участието на Украйна в Европейския съюз и НАТО Зеленски дава отговор с думите "не върви на посетители там, където не си канен " и не изключва опцията да договаря с Путин за урегулиране на връзките с Русия - с което той контрастира с съперниците си и става по-приемлив за по-миролюбивите, само че и проруски настроените гласоподаватели.

Отделен въпрос е до каква степен Зеленски ще може да извърши обещанията си. Според анализатори при всяко състояние възможният нов президент ще би трябвало да отсрочи огромните си проекти най-малко до есента, когато ще се проведат парламентарни избори. На процедура единствено при нова ръководеща коалиция във Върховната рада ще е допустимо да бъде повдигната тематиката за мирни договаряния. Дори и тогава опцията за реализиране на същински мир в Източна Украйна наподобява по-скоро илюзорна и по-вероятният вид е заледяване на спора и опазване на прозападния курс, може би в по-мек вид.

Независимо от анализите рейтингът на Зеленски е висок. Според последните социологически изследвания за него са подготвени да гласоподават сред 25 и 30 на 100 от украинците. Главните му съперници Порошенко и Тимошенко се радват на почти идентична поддръжка от към 18 %. Въпросът е: дали който и от тях да стигне до планувания за 21 април втори тур на изборите ще бъде надвит от артиста?

Рейтингът не значи автоматизирано победа и против любимеца могат да се проявят два фактора. Единият е, че доста от подкрепящите го са млади и (поне до момента) аполитични, и няма гаранция, че в неделя ще отидат до урните. Другият е, че той не разполага с партийна организация по места, която да пази ползите му в изборните комисии.

За сметка на това пък Зеленски може да се похвали със солидни съдружници. Случайно или не, измежду тях се оказаха и министърът на вътрешните работи Арсен Аваков и партията "Национален корпус ", основана на основата на доброволческия батальон "Азов ", за която се счита, че е под контрола на вътрешния министър. От началото на 2019-а Аваков твърдо се разгласи против всевъзможни опити за подправяне на изборния развой и като се има поради, че с задоволителен запас за такива дейности разполага само президентът, излиза наяве, че дейностите му са ориентирани против Порошенко. Между тях още от 2014-а тлее спор по въпроса за пълномощията на вътрешния министър и по тази причина е разумно да се допусна, че той не би желал победа на Порошенко, тъй като тя ще значи и отстраняването му от властта. Според украински медии Аваков надалеч не е по този начин неотстъпчив към нарушаванията от страна на екипа на съперниката на настоящия президент - Юлия Тимошенко.

При всички щастливи стечения на събитията въпреки всичко прави усещане, че Зеленски прекомерно бързо мина от занимателните стратегии към политиката, а за това би трябвало да има пояснение.

Опонентите му го упрекват във връзки с олигарха Игор Коломойски. Бизнесът на Зеленски е тясно обвързван с олигарха - шоуто му "Вечерен квартал " да вземем за пример се излъчва в негов ефирен канал. От друга страна Коломойски от от дълго време е в спор с Порошенко, който съгласно медийни изявления му е коствал контрола над най-важните сфери на бизнеса му и загуби за над един милиард $. При това Коломойски в свое изявление от декември 2018-а афишира, че поддържа Зеленски и Тимошенко "като максимален почитател ", а не като спонсор, тъй като не разполага със средства за финансиране на претенденти. Самият той обаче призна пред Би Би Си, че при победа на някого от съперниците на Порошенко се надява да получи "компенсация " за своята някогашна банка "Приватбанк ", която бе национализирана през 2016-а. Тогава институцията бе рефинансирана с държавни пари, а против олигарха бяха формирани каузи за източването й.

Какво бъдеще чака Зеленски при негова победа е обособен въпрос. Арсен Аваков към този момент напряко сподели, че при победа на шоумена Украйна ще стане парламентарна република. Юлия Тимошенко пък предлага да се премине към република от канцлерски вид, като евентуално вижда самата себе си в ролята на канцлер. Повечето анализатори са обединени към мнението, че Зеленски е любимецът на елита не за друго, а тъй като елитът желае да има слаб президент. При всяко състояние за артиста ще е мъчно да изиграе ролята си от "Слуга на народа " онлайн.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР