Сензационно документално свидетелство за църковния брак на Ванга откри писателят

...
Сензационно документално свидетелство за църковния брак на Ванга откри писателят
Коментари Харесай

Откриха църковния брак на Ванга

Сензационно писмено удостоверение за църковния брак на Ванга откри писателят Димитър Чапкънов, родственик на пророчицата по съребрена линия. Той разкрива пред в. „ Телеграф “, че инцидентно се натъкнал на скъпата находка, до момента в който събирал сведения за родното си село Никудин, община Струмяни.

„ Направих една брошура за него, която към този момент е дадена за щемпел. Селото е малко, надалеч от учения свят и се оказа, че за него има доста малко писмени сведения. Та до момента в който тършувах по всички страни из архивите, се сетих да надникна и в тукашния храм „ Свети оракул Илия “. Докато преглеждах двете църковни книги - „ За венчанията “ и „ За умиранията “,

в първата на една страница открих вписан църковния брак на Ванга Пандева с Димитър Гущеров “, споделя Чапкънов.

Той изяснява, че церемонията се е състояла в прилежащото село Крънджилица, откъдето е родом младоженецът. А повода е, че в тези дни никудинският духовник Серафим е пътувал да служи и там.

От църковната книга излиза наяве още, че венчавката се е състояла на 10 май 1942 година. Срещу името на пророчицата, родом от Струмица, попът е написал „ мома “, а против това на жениха Митко – „ момъкъ “, с което е удостоверил, че това им е първо венчило.



И двамата са православни по вероизповедание, вписал още свещеникът. Прави усещане, че незрящата Пандева се е задомила относително късно поради порядките в тези години (над 30 лета), като е била по-голяма с петилетка от мъжа си (на 27 лета).



„ Фактически нейният брачен партньор Димитър Гущеров на мен ми се пада дядо. Той е бил първи братовчед на баба ми, която също се споделяше Вангелия. Още от дете помня, че моите родители назоваха пророчицата с едно благоговение „ Вуйната Ванга “ на локалния диалект – мъжът й е бил вуйчо на моя татко “, обясни роднинската си връзка с Гущерови 69-годишният откривател.

Той споделя, че е извънредно впечатлен от  църковната книга, свидетелстваща за равнището на родолюбие в онази България. „ Тя има щемпел на Струмишка епархия от 1914 година За мен беше доста забавно и драго, че канапът, с който е била прошнурована, е с цветовете на трикольора - бяло, зелено, алено. Днес, даже на над 100 година, църковната книга просто грее “, не крие възхищението си Чапкънов.

Роднината на Ванга по съпружеска линия описа за себе си, че е пенсиониран офицер от Българската войска и някогашен шеф на военния клуб в Благоевград. По случай 100-годишнината на храма в Никудин се заел да направи краеведска брошура за селището и по този начин попаднал на документа за световноизвестната българска пророчица.

След сватбата младото семейство се открива в Петрич, където заживява в къща, издигната собственоръчно от дядото на Чапкънов.

В идващите години хиляди хора от целия свят стартират да се стичат към този завършек на България за съвет от феноменалната ясновидка. „ Аз или мои близки обаче в никакъв случай не сме опирали до нейната заложба “, прям е Димитър Чапкънов.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР