Сенатът на САЩ одобри одобри законодателство, забраняващо вноса на обогатен

...
Сенатът на САЩ одобри одобри законодателство, забраняващо вноса на обогатен
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ одобри законопроект за забрана на вноса на руски уран

Сенатът на Съединени американски щати утвърди одобри законодателство, забраняващо вноса на обогатен уран от Русия, след което го изпрати на Белия дом, от където обявиха, че поддържа напъните за блокиране на доставките на гориво от Кремъл за нуклеарни реактори, оповестява Блумбърг.

Одобреният единомислещо законопроект не разрешава вноса на съветски уран в Съединени американски щати 90 дни след влизането му в действие, като в същото време разрешава краткотрайни деругации до януари 2028 година Президентът Джо Байдън би трябвало да подпише законопроекта, преди той да се трансформира в закон.

Русия обезпечава съвсем една четвърт от обогатения уран, употребен за зареждане на американски нуклеарни реактори, които общо наброяват повече от 90, и това я прави най-значимия задграничен снабдител, съгласно данни на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати. Тези покупки на съветско нуклеарно гориво обезпечават почти 1 милиард $ годишно за Русия, само че самата подмяна на тези доставки може да се окаже предизвикателство и рискува да увеличи разноските за обогатен уран с към 20%, отбелязва организацията.

Белият дом прикани за " дълготрайна възбрана " на съветския импорт, което е належащо, с цел да се " отключи " финансиране за към 2,7 милиарда $ за поддържане на локалната уранова промишленост, което беше предоставено от Конгреса на Съединени американски щати по-рано тази година, според от съществуването на ограничавания върху вноса на съветски уран.

" Това е приоритет на националната сигурност, защото зависимостта от съветските източници на уран основава риск за стопанската система на Съединени американски щати и гражданската нуклеарна промишленост, която беше в допълнение обтегната от войната на Русия в Украйна. Без предприемане на деяние, Русия ще продължи да държи световния пазар на уран в ущърб на съдружниците и сътрудниците на Съединени американски щати ", се показва в изказване на Белия дом.

Законопроектът беше утвърден преди този момент с гласоподаване от Камарата на представителите през предишния декември на фона на възходящата поддръжка на Конгреса за ампутиране на приходите на Русия след нахлуването й в Украйна. Съединени американски щати към този момент не разрешиха вноса на съветски нефт и работиха със съдружниците от Г-7 за налагането на таван на цените върху износа на съветски недопечен нефт и на петролни артикули по море.

" Нашето двупартийно законодателство ще помогне да се ограничи финансирането на съветската военна машина, да се съживи американското произвеждане на уран и да се даде подтик на вложенията във веригата на доставки на нуклеарно гориво в Америка. Това е голяма победа ", означи сенатор Джон Барасо, републиканец от Уайоминг, който поддържа законодателството в Сената.

Законодателството, което изтича в края на 2040 година, разрешава на Министерството на енергетиката да издава деругации, разрешаващи целия размер на вноса на съветски уран, позволен според рестриктивните мерки за експорт, избрани в антидъмпингово съглашение сред Министерството на търговията на Съединени американски щати и Русия до 2027 година

Без тези деругации е вероятен подобен скок от 20% от настоящата спот цена за обогатяване на уран, която е в размер на 165 $ за така наречен " разграничителна работа " (количеството на делене, осъществено от процеса на обогатяване, известно като SWU), до рекордно високо равнище от 200 за SWU, съгласно Джонатан Хинце, президент на компанията за пазарни изследвания на нуклеарно гориво UxC.

Обогатеният уран се мери в SWU, които регистрират размера и плътността на обогатяване на радиоактивния метал.

Възможно е Русия да отговори с едностранна възбрана на износа, в случай че Съединени американски щати забранят вноса, което може неотложно да приключи доставките на обогатен уран от Москва и това да затрудни намирането на обогатен уран за американските АЕЦ.

Забраната за импорт ще отнеме известно време, с цел да засегне операторите на атомни електроцентрали в Съединени американски щати, отбелязва Блумбърг. Реакторите нормално се зареждат с гориво на всеки 18 до 24 месеца, а закупуването на гориво се договаря дълго време пред това. Това значи, че множеството, само че не всички енергийни компании към този момент са подготвили задоволително уран, с цел да поддържат реакторите си работещи най-малко през идващите няколко години, показва организацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР