Сенатът на САЩ блокира закон, гарантиращ правото на аборт в

...
Сенатът на САЩ блокира закон, гарантиращ правото на аборт в
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ блокира закон, гарантиращ правото на аборт в цялата страна

Сенатът на Съединени американски щати блокира закон, гарантиращ правото на аборт в цялата страна, предадоха международните организации.

Против закона гласоподаваха 51 от 100 сенатори, 49 го поддържаха. С това той не съумя да получи нужните 60 гласа, с цел да бъде прегледан от горната камара на американския Конгрес.

Демократите се опитваха да одобряват закона преди Върховния съд на Съединени американски щати да вземе решение, с което съвсем несъмнено ще анулира основното решение по делото " Ро против Уейд ", взето преди близо 50 години, което открива правото на аборт в цялата страна. Всички сенатори от Републиканската партия и демократът Джо Манчин обаче гласоподаваха срещу.

Преди гласуването над 20 конгресмени от Камарата на представителите на Съединени американски щати, множеството от тях дами, проведоха шествие от долната до горната камара на Конгреса, скандирайки " моето тяло, мое решение ". След това те влязоха в залата на Сената и седяха безшумно в задната част, до момента в който сенаторите обсъждаха правото на аборт, съобщи Българска телеграфна агенция.

През септември предходната година Камарата одобри с 218 гласа " за " и 211 " срещу " закон за правото на аборт, съвсем еднакъв с блокирания в Сената.

Поражението им в Сената беше предстоящо, демократите се надяват гласуването да помогне на техни претенденти да завоюват на изборите в средата на мандата, планувани за 8 ноември, отбелязва Ройтерс. Проучванията на публичното мнение демонстрират мощна поддръжка за правото на аборт.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън осъди резултата от гласуването. " Републиканците от Конгреса - нито един от които не гласоподава за този проектозакон - взеха решение да се опълчват на правото на американките да вземат персонални решения, засягащи телата, фамилиите и животите им ", съобщи той в изказване, представено от Франс прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР