Семпла на външен вид, но невероятно вкусна, ароматна и топяща

...
Семпла на външен вид, но невероятно вкусна, ароматна и топяща
Коментари Харесай

Орехова торта с коняк

Семпла на външен тип, само че необикновено вкусна, ароматна и топяща се в устата - какво повече може да желаете от съвършената торта?

Необходими Продукти

за блата


● яйца - 5 бр.
● захар - 200 г
● орехи - 1 ч.ч. смлени
● галета - 75 г
● бакпулвер - 1/2 бр.

за сиропиране


● коняк - 50 мл

за крема


● орехи - 140 г смлени
● прясно мляко - 100 мл
● масло - 200 г меко
● пудра захар - 170 г
● ванилия - 1 бр.

за глазура


● бял шоколад - 150 г
● сметана - 40 мл течна
● масло - 20 г

за декорация


● орехи - разполовени ядки
● бял шоколад - 40 г

Начин на подготвяне

Разбиваме жълтъците с 2/3 от захарта. Разбивам в обособена купа белтъците на сняг.После към белтъците слагаме и останалата захар и разрушаваме доста добре.

В обособена купа слагаме орехите, бакпулвера и ванилията. Към жълтъците, които първо разбихме, ги прибавяме. После слагаме и белтъците. Разбъркваме добре с лъжица.

Форма за торта с кръг си я покриваме с хартия за печене, като я изрязваме в нужната форма. Разстиламе сместа. Заглаждаме добре. Печем на 180 градуса блата.

Прясното мляко и орехите ги сваряваме в тенджерка. Те са ни нужни за крема. Става гъста примес. Разбиваме маслото, което леко е размекнато с пудрата захар благодарение на миксер, прибавяме ванилията.

Орехите с млякото, които са станали на гъст крем през това време ги отделяме на страна да се охлади. Към маслото със захарта слагаме орехите. Разбиваме още веднъж.

Блатът, който си изпекохме, към този момент е изстинал добре и го режем с изострен, огромен нож през средата. Слагаме едната част върху огромна паница или табла с кръгла форма.

Поливаме я с не повече от половината количество от коняка отмерено. После с шпатула или подобаващ нож, може и лъжица, нанасяме от крема. Върху крема слагаме и втория блат.

Сиропираме с другата половина от коняка, който ни е останал, отново отмерено благодарение на лъжица. В подобаващ съд на котлона си слагаме продуктите, които са нужни за глазурата.

Първо начупваме белия шоколад, прибавяме течната сметана и масло. Бъркаме. Като ни стане глазура за тортата, още до момента в който е топла, я мажем върху тортата равномерна с шпатула или нож.

Украсяваме с разполовени орехи. Размекваме белия шоколад и вършим нещо като лентички, може и да заместите с бял шоколадов крем от тубичка, какъвто съм употребила аз /руски/. Да ви е сладко! Хапваме с горещо черно кафе.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР