Семифредо от биволско мляко и маточина е пълното име на

Семифредо от биволско мляко и маточина е пълното име на ...

Семифредо от биволско мляко и маточина."Семифредо от биволско мляко и маточина" е пълното име на тази авторска рецепта на Алекс Иванчев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Алекс Иванчев - тук, а за проекта - в края на текста.

Всички съставки за семифредо смесете по реда на списъка с продукти, напълнете в желаната форма и замразете. Сервирайте на -10°C. Смесете всички съставки за гела в ½ GN съд и печете на 155°С, докато кайсиите започнат леко да се запичат.

Направете пюре от кайсиите и сиропа от печенето, към което прибавете по 1 г агар-агар на всеки 100 г пюре. Докарайте сместа до завиране и гответе за 15 секунди, след което охладете. Блендирайте в термомикс машина на висока скорост за 4 минути.

За да приготвите крема, накиснете желатина в ледено студена вода. Загрейте пюрето и излейте върху неразтопения бял шоколад. Прибавете желатина и охладете до 35°C. Прибавете сметаната към шоколадовата смес и замразете крема в малки сферични форми. Разтопете белия шоколад, какаовото масло и плодовете на прах за декорация до 55°С, прецедете и използвайте за изпръскване на крема от кайсии и шоколад.

Необходими продукти за 24 порции

За семифредо
125 г разбита сметана
130 г лек швейцарски меренг
180 г биволско мляко
1 шушулка ванилия
5 г розова вода
15 г прясна маточина
10 г кисело мляко на прах

За гел от печени кайсии
600 г кайсии
45 г сироп от цвят на бъз
60 г мед
20 г сок от лайм
10 г лимонова трева
агар-агар

За крем от бял шоколад и кайсии
8 г желатин на листа
400 г пюре от кайсии
410 г бял шоколад
225 г полуразбита сметана

За декорация на крема
120 г бял шоколад
120 г какаово масло
10 г лиофилизирани малини на прах
10 г лиофилизирани кайсии на прах

В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (73)

Източник: dnevnik.bg