Семейството на жител на САЩ, задържан в Иран, призовава администрацията на Байдън да направи повече след гладната стачка

...
Дариан Далили не е виждал баща си от 2016 г.,
Коментари Харесай

Дариан Далили не е виждал баща си от 2016 г., когато Шахаб пътува до Иран за семейно погребение и е задържан.

Семейство Далили се надяваше, че техният седемгодишен кошмар може да приключи на фона на съобщенията, че четвърти неназован американец може да бъде включен в сделка с Техеран, каза Дариан пред CNN. Шахаб е ирански гражданин и законно постоянно пребиваващ в САЩ.

„Но след това, когато избухна истинската официална новина, всички тези надежди бяха смазани“, каза Дариан.

„Първото нещо, което направих, взех телефона си и изпратих имейл до малкото хора, от които имах имейл адреси в Държавния департамент … и включих този ред в долната част: „Оставяте баща ми да умре, '" той добави.

Държавният департамент на САЩ заяви, че петимата американци – двама от които остават неназовани – освободени под домашен арест и включени в сделката, са класифицирани като неправомерно задържани – определение, което не е дадено на Шахаб.

И баща, и син започнаха многодневна гладна стачка и Дариан протестира пред Белия дом и Държавния департамент с надеждата да получи отговори.

„Това е решение на разочарование, разочарование и отчаяние“, каза Дариан пред CNN.

Той каза, че баща му, който е затворен в прословутия затвор Евин в Техеран, се е опитал да го убеди да не обявява гладна стачка от загриженост за трайното въздействие върху здравето на Дариан, но когато синът му не може да бъде убеден да излезе от това, Шахаб решава да се присъедини към него. Дариан прекрати гладната си стачка във вторник от загриженост за здравето на 60-годишния си баща, защото „той няма да се откаже, докато аз не се откажа“.

Сиамак Намази, Емад Шарги и Морад Тахбаз са трима от петимата американци, които са били затворени в Иран и сега са под домашен арест. Другите двама не са публично идентифицирани. Сиамак Намази, Емад Шарги и Морад Тахбаз са трима от петимата американци, които са били затворени в Иран и сега са под домашен арест. Другите двама не са публично идентифицирани. Сиамак Намази/Неда Шарги/специален пратеник за Иран Робърт Мали

Дариан обясни, че Шахаб е работил като капитан на кораб за търговия с кораби, преди да се пенсионира и да дойде в САЩ със семейството си. Той е пътувал до Иран, за да присъства на погребението на баща си през 2016 г. и е бил задържан на път за летището, за да се върне в Съединените щати. Когато полетът, с който трябваше да бъде, пристигна във Вашингтон, Шахаб не беше на борда.

„По принцип през около 48 часа след арестуването му ние дори не знаехме дали е жив“, каза Дариан. „Тези първи 48 часа бяха абсолютно най-лошите в живота ми.“

В крайна сметка иранските власти обвиниха Шахаб в подпомагане и подстрекателство към враждебна нация – същото обвинение, дадено на Сиамак Намази, който беше арестуван през 2015 г. и беше определен като неправомерно задържан от правителството на САЩ, преди да бъде прехвърлен под домашен арест миналата седмица.

Дариан каза, че възнамерява да продължи протеста си, „докато не получим някакъв убедителен отговор от администрацията на Байдън“, от някой с властта да взема решения.

„Искам да видя законни стъпки, които най-малкото, много, най-малкото, да определят баща ми като неправомерно задържано лице. Минаха седем години", каза той.

Заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател потвърди в понеделник, че Шахаб „все още не е определен като неправомерно задържан“, добавяйки, „ние не обсъждаме конкретни подробности за отделни случаи, които не са счетени за неправомерно задържани“.

„Има процес, който продължава, тъй като е свързан с активно разглеждане и оценка на отделни случаи за индикатори за неправомерно задържане. Със сигурност няма да се занимавам с тях“, каза той. Пател каза, че действащият специален пратеник за Иран Абрам Пейли е разговарял със семейство Далили; Дариан каза на CNN, че не им е дал никакви отговори и смята, че е получил отговор само заради имейла си за оставяне на баща му да умре.

Запитан във вторник защо Шахаб все още не е определен, държавният секретар Антъни Блинкен не отговори, като вместо това каза, че „продължаваме да разглеждаме и винаги ще продължаваме да разглеждаме ситуациите, условията на други американци по света, които може да бъдат задържани. ”

Кайли Атууд от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР