Семейство от Варна, което е под карантина, не успя да

...
Семейство от Варна, което е под карантина, не успя да
Коментари Харесай

Защо семейство от Варна не успя да гласува под карантина, въпреки че са подали заявление?

Семейство от Варна, което е под карантина, не съумя да гласоподава на изборите за президент и за Народно заседание, макар че са подали заявление за гласоподаване с преносима изборна секция.

Двамата са получили удостоверение, че ще могат да упражнят правото си на избор. В последна сметка обаче до края на изборния ден фамилията не е потърсено.

Съпругът на Цветелина Илиева подал заявление за гласоподаване с преносима изборна секция предишния петък, а тя – в събота. В деня на изборите обаче никой не предизвестил фамилията, че има проблем и няма да могат да гласоподават.

“Доколкото разбрах при неприключване на изборния ден е можело да бъде удължено гласуването като часове. Ние бяхме налични за гласоподаване до към 12 часа с приготвени документи за идентичност и защото сме двама индивида на един адрес, бях извънредно учудена, че действително не получихме позвъняване, че няма да ни посетят ", съобщи Цветелина Илиева.

Тя е обезпокоена, че с техните гласове може да е злоупотребено.

" Не получих най-малко съобщение, че аз не съм упражнила правото си на глас, което, в случай че попитате мен, е повече от обикновено да се случи. Защото по този метод може някой да е дал своя вот вместо мен. Аз сега не знам дали моят глас не е зачетен за някоя партия или за избор на президент, които действително не са моят избор ", съобщи Цветелина Илиева.

От Районната изборна комисия обявиха, че ден преди изборите подадените заявки за гласоподаване с преносима урна са били малко над 100. Затова във всеки от 5-те региона на Варна е планувана по една мобилна секция. В последния миг обаче броят на карантинираните, искащи да гласоподават, се нараснал и не е имало време да се провеждат още мобилни изборни секции.

" Съгласно изборните правила изборният ден продължава до 8 часа. В случай, че има още негласували, може да бъде продължен изборният ден с един час. Но стане ли 9 часа изборният ден завършва, без значение от това дали всички са съумели да гласоподават или не. Какво тъкмо се е случило с този проблем - не мога да отговоря, ще създадем инспекция ", съобщи Велин Жеков – ръководител на РИК – Варна.

Карантината на Цветелина и на брачна половинка ѝ изтича в четвъртък. Макар да са разочаровани, че не са съумели да гласоподават, двамата споделят, че ще упражнят правото си на избор на балотажа тази неделя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР