Семейство на жител на САЩ, оставен извън сделката за затворници с Иран, изисква отговори от администрацията на Байдън

...
Вашингтон — членовете на семейството на Шахаб Далили чакат нетърпеливо
Коментари Харесай

Вашингтон — членовете на семейството на Шахаб Далили чакат нетърпеливо до телефона от седем години.

Те чакаха да разберат дали изобщо е бил жив, когато не беше на полета си обратно за САЩ от Иран, където присъства на погребението на баща си през 2016 г. Те чакаха случайните телефонни обаждания от него, откакто той беше затворен в прословутия затвор Евин в Техеран, излежавайки 10-годишна присъда за предполагаемо подпомагане и съучастие в чужда държава. Те чакаха потвърждение от правителството на САЩ на молбите им за помощ.

И тъй като миналата седмица администрацията на Байдън обяви сделка, която може да върне петима други задържани американци от Иран през следващите седмици, семейството сега чака обяснение защо Шахаб е пропуснат.

неправомерно задържан", рядко наименование, което официално би поставило цялата сила на правителството на САЩ зад осигуряването на освобождаването му. 

"Дайте ни отговор какво, по дяволите, става", каза Дариан .. „Защо тези двама неназовани затворници, които са били там само за няколко месеца, ще бъдат включени в размяната на петима души? Обозначението е направено за тях? Добре за тях. Защо е толкова бързо за тях и толкова бавно за баща ми?" 

Въпреки че самоличността на трима от американците, включени в сделката, е известна, американски служители казаха, че другите двама американци, участващи в споразумението, са искали остават анонимни. САЩ едва наскоро признаха, че двамата са били задържани.

Държавният департамент не отговори веднага на искане за коментар по случая на Шахаб в сряда. Ведант Пател, говорител, каза в понеделник, че отделът не „обсъжда конкретни подробности за отделни случаи.“

„Има процес, който е в ход, тъй като е свързан с активно преразглеждане и оценка на отделни случаи за индикатори за неправомерен потенциал“, каза той пред репортери .. „Със сигурност няма да навлизам в това.“ 

Имм. специален пратеник за Иран Абрам Пейли се обади на семейството, след като новината за сделката стана публична, „за да установи канал за комуникация“, каза Дариан, наричайки го „много забавен“ контакт. 

Дариан каза, че вярва, че обаждането е предизвикано от неговите „много емоционално формулирани“ имейли до Държавния департамент, в които той каза на служителите, че „оставят баща ми“ и „игнорирайки го.“

След като не получи отговорите, които искаше, той потегли с колата си от дома си в Масачузетс към Вашингтон, окръг Колумбия, за да протестира пред Белия дом и Държавния департамент. Дариан също обяви еднодневна гладна стачка, но я прекрати, след като се притесни за здравето на баща си, който също беше в гладна стачка.

По-младият Далили каза реакцията на Държавния департамент на баща му случаят не му е дал много надежда, че в крайна сметка ще бъде включен в сделката.

"Но докато този самолет не е излетял от земята, има надежда", каза той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР