Семействата с деца ще спестят от данъци тази година повече.

...
Семействата с деца ще спестят от данъци тази година повече.
Коментари Харесай

Важно: Едно дете намалява 450 лева от данъка върху дохода

Семействата с деца ще спестят от налози тази година повече. За първи път данъчните облекчения за едно дете са в размер на 4500 лв., за две – 9000 лв., а за три и повече – 13 500 лв.. Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания е 9000 лева, написа " Марица ".

Конкретният размер на облекчението зависи от броя на децата и се приспада от сумата от годишните данъчни основи.Тоест, от налога ще паднат надлежно 450 лв. за едно дете и 900 лв. за две.  Бонусът е еднократен, единствено за добитите през 2021 година приходи. Промяната беше призната в края на предходната година с § 9, алинея 1 от Преходните и Заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година (обн. Дъждовни води. бр.104 от 08.12.2020 г.)

Преди обаче родителите да се зарадват, е значимо да знаят, че те няма да могат да се възползват от новата отстъпка, в случай че имат неплатени отговорности към страната – други налози и осигуровки.

Кой може да се възползва

Първо, във връзка с родителите. Данъчно облекчение се поставя на всеки, който не е лишен от наставнически права, и детето не е настанено отвън фамилията, не е учредено настойничество или наставничество. Ако е учредено наставничество /попечителство – бонусът идва при настойника/попечителя. На отстъпката имат право и приемните фамилии или член на семейство на близки или родственици, само че единствено в случай че детето е било настанено там по смисъла на Закона за протекция на детето за период не по-кратък от 6 месеца.

Детето пък към 31 декември 2021 година не би трябвало да е навършило пълноправие. Данъчното облекчение може да се употребява в това число за дете, което е родено през 2021 година, стига обаче да майка му/баща му да не употребяват майчинство. И още нещо – детето не трябва да е настанено в обществен дом.

Каква е процедурата

Има два метода за приемане на данъчните облекчения – посредством шеф или непосредствено с подаване на годишната данъчна декларация за приходите за 2021 година

В първия случай  работникът/служителят в период от 30 ноември до 31 декември 2021 година би трябвало да даде пред работодателя няколко документа: декларация за прилагане на данъчното облекчение за деца по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ (образец 2005). За деца с увреждания е нужна декларация за прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ (образец 2006), както и копие на годно решение на ТЕЛК/НЕЛК на детето. Към това се ползва писмена декларация, че все още на подаването ѝ,  няма подлежащи за наложително осъществяване обществени отговорности или че за данъчната година ще подава годишна данъчна декларация. За облекчение на служителя/работника, вместо спомагателна декларация, би трябвало да означи в Част I на ред 6 на декларацята за прилагане на данъчните облекчения за деца, че няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности или че за данъчната година ще подава годишна данъчна декларация, тъй като в случай че това не е по този начин, няма право да употребява облекченията, показват от Национална агенция за приходите.

Оттам нататък всичко е ръцете на шефа - в период до 31 януари 2022 година работодателят по главното трудово правно отношение пресмята годишната данъчна основа за приходите от трудови правни отношения, понижена с размера на данъчните облекчения, и дефинира годишния размер на налога.

Предвид че новите размери са доста по-високи, а тези данъчни облекчения се употребяват единствено в годишен размер, в огромна част от случаите ще е налице надвнесен налог, разясняват данъчните. Когато избраният годишен размер на налога е по-нисък от размера на предплатено удържания налог през годината и надлежно е налице надвнесен налог, работодателят в период до 31 януари 2022 година възвръща разликата на работника/служителя. В този случай възобновената сума се прихваща от работодателя поредно от последващи вноски към държавния бюджет за налози върху приходите от трудови правни отношения на това физическо лице или на други лица по трудови правни отношения.

Във втория вид – когато облекченията се употребяват през данъчната декларация,  конкретният размер на данъчното облекчение за деца се дефинира в Част VІ, а на данъчното облекчение за деца с увреждания – в Част VІІ от Приложение № 10 (образец 2010) на годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ.

Само единият родител ли

По принцип облекченията се употребяват единствено от единия родител (приемен родител, непосредствен или роднина). Допустимо е обаче, когато размерът на облекчението надвишава сумата на годишните данъчни основи на единия родител, разликата да се употребява от другия родител (другия приемен родител, непосредствен или роднина), като подаде годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за 2021 година В тези случаи сумарно размерът на данъчното облекчение, употребен от двамата родители, надлежно приемни родители, близки или родственици, не може да надвишава допустимия размер, съгласно броя на децата.

Кой не може да се възползва

Лица, които през годината са били по майчинство или са получили други необлагаеми приходи, не е допустимо да употребяват данъчни облекчения, защото не са получавали облагаем приход и надлежно не образуват годишна данъчна основа, към която да се ползва понижението.

Детските надбавки не са спънка

Получаването на детски надбавки не Ви лишава от правото да ползвате данъчно облекчение за деца и/или за деца с увреждания. Необходимо е обаче през годината да сте придобили приходи, подлежащи на облагане с налог върху общата годишна данъчна основа или с налог върху годишната данъчна основа по член 28 от ЗДДФЛ. Такива са облагаемите приходи от: трудови правни отношения, стопанска активност, наем или друго възмездно даване за прилагане на права или имущество, прекачване на права или имущество и други

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР