Семейства с малки деца се събраха в центъра на морската

...
Семейства с малки деца се събраха в центъра на морската
Коментари Харесай

Долу ръцете от нашите деца! скандираха стотици родители на протест във Варна


Семейства с дребни деца се събраха в центъра на морската столица пред Туристическия информативен център, откъдето потеглиха по бул. " Мария Луиза ", а по-късно шествието мина около Община Варна скандирайки " Долу ръцете от нашите деца " и продължи по бул. Княз Борис I ". Полиция охраняваше митинга, а придвижването на коли бе краткотрайно спряно, докат опреминат протестиращите.  

Въпреки уверенията на Министерство на труда и обществената политика, че промените в законодателството в действие от 1 януари 2020 година са в поддръжка на децата и техните фамилии, митинга през днешния ден бе подсилен от хиляди родители от цялата страна.  

Ето и настояванията на протестиращите, оповестени още при започване на юни тази година:

Категорично отменяне на " Национална тактика за детето 2019-2030 година “, произлизаща от Стратегията на Съвета на Европа за правата на детето 2016 – 2021 година, както и на всички свързани с нея проекти, стратегии и други Отмяна на Закона за обществените услуги в действие от 01.01.2020 година и направените с него изменения в законите, изброени в Преходни и заключителни разпоредби на Закона за обществените услуги, включително отмяна на промените в Закона за протекция на детето и Семейния кодекс. 

Ревизия на настоящото досега законодателство в региона на закрилата на детето (в това число Закон за протекция на детето, Семеен кодекс, Закон за общественото подкрепяне, всички подзаконови нормативни актове, издадени във връзка със Закона за протекция на детето, включително, само че освен на Наредбата за изискванията и реда за реализиране на ограничения за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в институции, както и за тяхната реинтеграция; Наредба за изискванията и реда за кандидатстване, асортимент и одобряване на приемни фамилии и настаняване на деца в тях; всички подзаконови нормативни актове,

издадени във връзка със Закона за обществените услуги; както и на всевъзможни други актове без нормативен темперамент, в това число, само че освен указания за използване на съответния закон, обяснителни писма и др.) и преправянето му по метод, който да обезпечи и гарантира конституционно откритото право на родителите да отглеждат и възпитават децата си.

При нужда от законодателни промени, свързани със протекция на фамилията и детето, такива промени да бъдат отразени преди всичко в Семейния кодекс, Наказателния кодекс и Закон за общественото подкрепяне.

Отпадане на мярка " настаняване на дете отвън фамилията “.

В случай на принуждение над дете в фамилията, глобата на закона да е ориентирана към насилника, като се ограничи правото му на персонален контакт с детето без това да представлява основание за извеждане на самото дете отвън фамилията.

Конкретизиране и прецизиране на правните термини (понятия) и категории, употребявани в законови и подзаконови нормативни актове, свързани със фамилията и детето, тъй че да бъдат ясни, не двусмислени и да изключват опция за друга интерпретация, като например дефиницията на “дете в риск " и други

Спиране на процедурата по присъединение и отвод от присъединение на Република България към Трети незадължителен протокол към Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето относно процедурата за подаване на тъжби към Комитета по правата на детето (протокол за процедурата по комуникация).

Отказ на Република България от финансиране посредством Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство, Норвежки финансов механизъм (www.eeagrants.bg), както и чрез други интернационалните източници на финансиране, на действия, свързани с принуждение над дами и деца, дискриминация по симптом полова еднаквост, детско правораздаване и отбрана правата на детето, полово обучение (възпитание) на малолетни лица.

Всички планове, стратегии и механизми които България приема и в които България ВЕЧЕ участва би трябвало да са съобразени с БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИОННИ СЕМЕЙНИ ЦЕННОСТИ, особено в областите на развъждане, образование и обучение на децата.

Забрана на УНИЦЕФ персонално или посредством други лица да прави активност в Република България.

Предвиждане на административна, гражданска и наказателна отговорност при положение на злоупотреба с вътрешни и интернационалните актове в региона на закрилата на фамилията и детето, както и при положение на нелегално настаняване на дете отвън фамилията и незаконно осиновяване на дете, включително и при интернационално осиновяване.

Разследване на случаите на настаняване на деца, отвън фамилията, в това число настаняването им в приемни фамилии и/или институции (домове за деца, лишени от родителска грижа), както и следствие на случаите на осиновяване и международно осиновяване на деца за интервал от 5 години обратно.

Предвиждане на засилена административна отговорност, която да се реализира от надежден орган, за държавни чиновници, изпълняващи работа по отношение на действия по закрила на фамилията и детето, включително на държавни чиновници в Агенция за социално подпомагане и нейните районни дирекции, Държавна организация за протекция на детето, както и на юридически лица с естопанска цел (НПО), техни членове, чиновници, управителни лица и реализатори за нарушавания на българското законодателство в региона на закрилата на

фамилията и детето.

Разширяване на приложното поле на Закона за отговорността на страната и общините за вреди с регламентирането на отговорност на страната за вреди от нарушавания на Семейния кодекс, Наказателния кодекс, Закона за общественото подкрепяне, закон в региона на социалните услуги, осъществени от държавни чиновници, изпълняващи работа във връзка с дейности по протекция на фамилията и детето, включително на държавни чиновници в Агенция за обществено подкрепяне и нейните районни дирекции, Държавна организация за протекция на детето, както и на юридически лица с нестопанска цел (НПО), техни членове, чиновници, ръководни лица и реализатори за нарушавания на българското законодателство в региона на закрилата на фамилията и детето и обществените услуги.

Закриване на Държавна организация за протекция на детето и прекачване на функционалностите й към Агенция за обществено подкрепяне.

Закриване на телефонен номер 116 111 и пренасочването му към телефонен номер 112, като се сътвори в допълнение звено, което да поема случаите на принуждение над деца.

Пререгистрация на всички юридически лица с нестопанска цел (НПО), извършващи дейност в региона на обществените грижи и/или протекция на фамилията и детето чрез вписването им в обособен указател на юридически лица с нестопанска цел, извършващи дейност в региона на обществените грижи и/или протекция на фамилията и детето.

Разработване на съществени насоки по отношение на активността на такива юридически лица с нестопанска цел. Забрана на юридически лица с нестопанска цел с предмет на активност в региона на социалните грижи и/или протекция на фамилията и детето да правят допълнителна стопанска активност.

Забрана за прехвърляне на държавни пълномощия на частни лица (вкл. НПО), в сферата на политиките за децата, фамилията и образованието. Приемане на ясни правила в законодателството за лобирането и застъпничеството в Република България, като се въведе категорична ЗАБРАНА ЗА ЛОБИРАНЕ в целия обществен бранш и образованието. Забрана лобисти да вземат участие в публични поръчки, препоръки, комитети, да имат достъп до информация или да събират такава с анкети, формуляри и други сходни, да вземат участие в каквито и да било програми, финансирани от Европейски Съюз, Организация на обединените нации, Норвежки и Швейцарски финансов механизъм и от държавата. Искаме да се спре приватизацията на обществения бранш, страната да си влезе в

ролята и да поеме отговорност за обществената политика, ориентирана към благосъстоянието на народа.

Адекватен надзор върху активността на юридически лица с нестопанска цел (НПО) в областта на детето, фамилията и обществените услуги, обществено налична цялостна и изчерпателна информация за тяхното финансиране.

Създаване на указател на деца с българско поданство, осиновени отвън България. Осигуряване на непрекъснат надзор и отчетност от страна на Министерство на външните работи върху деца с българско поданство, осиновени в чужбина. Забрана на международното осиновяване на деца с българско поданство.

Забрана за основаване на бази данни, включително и електронни, за български фамилии и деца, в това число ел. дневници, с изключение на ЕСГРАОН. В случай, че сходна информация към този момент е била събрана, то тя следва да бъде заличена. Забрана на представители на частния бранш, в това число на юридически лица с нестопанска цел, да имат достъп до бази данни на държавните институции и надзор на такива бази данни.

Премахване на наложителните сигнали (доноси) от Закона за протекция на детето.

Неприемане, неотчитане и несъхраняване на анонимни сигнали. Предвиждане на

административна, гражданска и наказателна отговорност за погрешни сигнали (доноси) и за тормоз на фамилии, посредством опасност за сигнали към обществените институции.

Предвиждане на административна, гражданска и наказателна отговорност за всякакви прояви (в това число реклама, агитация, образование, книги, образователни принадлежности и др.) за налагане на джендър идеология и политика за полово обучение на лица, ненавършили 18 години, както и на неналичието на надзор по повод недопускането на такива прояви.

Пълна възбрана на пропагандирането и прокарването в Република България на

идеологията на детското правораздаване (Juvenile Justice) и отменяне на концепцията за основаване на Министерство на детето, Детски омбудсман, детски съдилища. Създадените специфични стаи за разпит на деца и спешни центрове да бъдат трансферирани към страната, като се забрани участието на юридически лица с нестопанска цел (НПО) в производства във връзка със защита правата на детето и фамилията.

В случаите на разпит на деца от държавни чиновници, органи на реда и/или съд, да се гарантира правото на присъединяване в разпита на юрист на родителите и/или на самите родители.

 

Гарантиране на правото на родителите/адвокатите да получат постоянно при поискване и в пълен обем всички документи по отношение на производства (административни, досъдебни и/или съдебни) по отношение на техните деца.

Съдебните производства във връзка със отбрана на правата на детето и фамилията да се водят от особено готови съдии от Брачни колегии или брачни сформира на съответните съдилища.

Поставянето на грижата за деца сираци, изоставени деца, деца с увреждания като

приоритет и съществена задача в държавната обществена политика. Изработване и съблюдаване на стандарт в региона на грижата, възпитанието и образованието на деца сираци, изоставени деца, деца с увреждания. Ефективен надзор във връзка с лицата и институциите, които полагат грижа за деца сираци, изоставени деца, деца с увреждания.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР