Семейства на 43 изчезнали мексикански студенти маршируват, за да поискат отговори в емблематичен случай

...
Броейки нагоре в скандиране, опечалени семейства маршируваха през Мексико Сити
Коментари Харесай

Броейки нагоре в скандиране, опечалени семейства маршируваха през Мексико Сити в памет на 43 студенти, отвлечени от правителството девет преди години

От ДАНИЕЛ ШЕЙЛЪР Associated Press, 26 септември 2023 г., 22:18 ч. Мексико Сити във вторник, за да поиска отговори на един от най-скандалните дела за човешки права в Мексико.

Тъй като мандатът на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор изтича през следващата година, членовете на семейството са изправени не само пред перспективата девет години да не знаят какво се е случило със синовете им, но и се страхуват, че следващата администрация отново ще започне разследването, изпълнено с грешки, от нулата.< /p>

През 2014 г. група студенти бяха нападнати от общинската полиция в южния град Игуала, Гереро, която ги предаде на местна наркобанда, която очевидно ги е убила и изгори телата им. След нападението на 26 септември само три от останките им са идентифицирани.

След първоначално прикриване, миналата година правителствена комисия за истината стигна до заключението, че местните, държавните и федералните власти се сговориха с бандата, за да убият студентите в това, което тя нарече „държавно престъпление“.

Ulises Gutierrez Solano се присъедини към марша в чест на своя брат Алдо , студент, който оцеля при първоначалното отвличане, но беше оставен във „вегетативно състояние“ от 2014 г., след като полицията го простреля в главата, докато другите студенти бяха отвлечени.

„Това е жестокост към човечеството, към обществото“, каза Солано. „Как можаха да причинят толкова много вреда на толкова много хора?“

Лопес Обрадор беше обещал да разреши случая и през последните години станахме свидетели на мъчително бавно публикуване на документи от отвличането, както и множество арести. Но активисти и правозащитни организации казват, че правителството не е направило достатъчно, за да изкупи убийствата, да разследва какво точно се е случило и да накаже виновниците.

Напрежението нарасна само за часове преди марша, когато семействата и техните адвокати отхвърлиха поредица от документи, които мексиканското правителство предложи да направи публично достояние, твърдейки, че конкретните военни досиета, които те поискаха преди месеци, не са включени. Армията каза, че не разполага с тези файлове.

„От август семействата питаха, но те просто ни дадоха част от информацията“, каза Никълъс Мендес , ръководейки група студенти от Националния автономен университет на Мексико. „Това е тревожно, защото ще сменяме правителството следващата година.“

Шестгодишният мандат на Лопес Обрадор изтича през септември 2024 г. и Мендес се опасяваше, че подаването на петиция до нов президент за информация може да означава започване от нулата.

„Не можем да имаме още шест години нищо“, каза Мендес.

На пресконференция във вторник сутринта президентът на Мексико настоя, че всички съответни документи са били публикувани.

„Имаме принципи; ние имаме идеали и говорим истината“, каза Лопес Обрадор, обещавайки също така да публикува правителствени съобщения в социалните медии за случая.

Учениците от радикални учители “ колежа е пътувал до Игуала, за да отвлече автобуси, за да стигне до протест в Мексико Сити, но е бил засечен от корумпирана полиция, свързана с бандата Guerreros Unidos. Служители на Игуала смятаха, че студентите ще осуетят местно политическо събитие и един от отвлечените автобуси може да е превозвал пратка с наркотици.

През последните години се наблюдава бягство от арестувани правителствени и армейски служители от времето, но не са открити повече останки.

Тогавашният главен прокурор Хесус Мурильо Карам и ръководителят на неговия отдел за борба с отвличанията бяха арестувани за първоначалното си, неуспешно разследване след отвличанията. Почти дузина военнослужещи, включително командирът на района, където бяха отвлечени студентите, също са арестувани. беше подкопано, главният прокурор по делото Омар Гомес Трехо подаде оставка. Точно тази година група от Междуамериканската комисия по правата на човека, която разследва инцидента от 2015 г., също се оттегли от Мексико.

Докато семействата маршируваха из града, преминаха през барикади, издигнати за защита на паметници. Шествието беше мирно, въпреки изолираните случаи на насилие, когато демонстранти нападнаха и нанесоха щети на някои магазини, според местните медии.

На едно кръгово движение активисти залепиха плакати в памет не само на 43-те студенти, но и на всички изчезнали в Мексико.

Зверството в Айотзинапа придоби символично значение за страна с повече от 110 000 изчезнали хора.

Пабло Хектор Гонзалес е пътувал от Гереро всяка година да се присъединят към похода.

„След девет години, в сила, ще настояваме, докато истината излезе наяве и докато всички виновни не бъдат наказани“, каза той.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР