Семената от чиа са познати още от древността, но станаха

...
Семената от чиа са познати още от древността, но станаха
Коментари Харесай

Семената от чиа: Защо ги смятат за суперхрана

Семената от чиа са познати още от древността, само че станаха известни като суперхрана едвам неотдавна. Почитателите на здравословното хранене ги употребяват, тъй като са заредени с хранителни субстанции, които имат доста изгоди за здравето.

Учените свързват известността им с пандемията от COVID-19. Но чиата става известна в европейските страни доста по-рано. Европейският съюз признава семената от чиа за нова хранителна съставна част още през 2009 година.

Какво съставлява чиа

Чиа или испански култивиран чай е едногодишно растение от семейство Lamiaceae. Това семейство включва още лавандула, босилек, мента, майорана, маточина, розмарин и чубрица. Най-здравословната част на чията са нейните семена - дребни овални зърна с кафяв, бял или сив цвят, сходни на ленените семена. Чиа пораства в тропическите и субтропическите региони и произлиза от южно Мексико и северна Гватемала.

Какви потребни субстанции съдържат семената от чиа

Химичният състав на семената зависи от климата, географското състояние и даже от годината на развъждане на испанския култивиран чай. Известно е да вземем за пример, че колкото по-високо и по-северно ситуиран е районът, толкоз по-високо е наличието на Омега-3 ненаситени мастни киселини в семената.

Семената от чиа са с високо наличие на мазнини (около 30%), въглехидрати (26-41%), фибри (18-30%) и протеини (15-25%). Около 40 % от тежестта на сухите семена е масло, две трети (68 процента) от което се състои от омега-3 мастни киселини.

Диетологът Елена Соломатина отбелязва, че семената от чиа са придобили известност с помощта на последователите на здравословното хранене. Специалистът уточни и потребните субстанции, които се съдържат в семената от чиа:
омега-3 и омега-6 мастни киселини;хлорогенна и кафеена киселина, антиоксидантни съединения;фибри;витамини от група В, витамин С, каротеноиди;калций, цинк, калий, магнезий, селен, фосфор.
Според специалиста главната стойност на семената от чиа се крие във високото наличие на омега-3 мастни киселини , защото те са част от клетъчните мембрани. Консумацията на семената спомага за подмладяване на клетките, възстановяване на когнитивните функционалности и повишение на настроението. Освен това омега-3 мастните киселини усъвършенстват вариабилността на сърдечния темп.

Мастните киселини понижават равнището на " неприятния " холестерол в кръвта, възстановяват липидния профил и покачват равнището на " положителния " холестерол - пластичния материал, който ни защищава от атеросклероза, инсулти и инфаркти, както и от съдова деменция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР