Semaglutide - също известен като Ozempic - постави началото на

...
Semaglutide - също известен като Ozempic - постави началото на
Коментари Харесай

Нутриционист заяви смело: Ето кои са храните, които действат като Оземпик и топят килограмите за дни

Semaglutide - също прочут като Ozempic - сложи началото на нова епоха във войната против затлъстяването.

Илон Мъск и Джереми Кларксън са измежду известните персони признали, че точно Оземпик им е оказал помощ да смъкват килограмите. Междувременно се говореше, че Ким Кардашиян го е употребила, с цел да смъкна бързо към 7 кг, с цел да се побере в роклята на Мерилин Монро на Met Gala през 2022 година

Продуктът, който употребяват голям брой известни персони, както в Холивуд, по този начин и у нас подтиква загубата на тегло, като имитира дейностите на хормон, освобождаван в червата след хранене - GLP-1.

Освен че споделя на панкреаса да създава повече инсулин, хормонът GLP-1 изпраща сигнал назад към мозъка и ни кара да се усещаме сити.

В резултат на това Ozempic може предотврати преяждането при хора, които го употребяват. Също по този начин е известно, че прави храната по-малко привлекателна, евентуално съсипвайки удоволствието от храненето.



За страдание обаче постоянно използването на медикамента не е без странични резултати, като тези, които се доверяват на този вид намаляване нормално се оплакват от гадене, запек и диария след приема на лекарството. Някои оповестяват даже за т.нар Ozempic face, което съставлява характерно състаряване на лицето в следствие от потреблението на медикамента.

Д-р Ема Бекет, старши учител по хранителна просвета и човешко хранене в университета в Нюкасъл в Австралия, показа сензационно, че някои храни “могат да създадат същото – без странични резултати “.

Пишейки в The Conversation, тя сподели: “Хранителните субстанции, които задействат секрецията на GLP-1, са макронутриенти. Има доказателства, че посредством избор на храни с високо наличие на тези хранителни субстанции, равнищата на GLP-1 могат да се покачат.
Това значи, че здравословната диета с високо наличие на стимулиращи GLP-1 хранителни субстанции може да увеличи равнищата на GLP-1. Това значи да включите в менюто си положителни мазнини, като авокадо или ядки, или немазни източници на протеини като яйца.

Д-р Ема Бекет добави още: “Добавете и храни с високо наличие на ферментиращи фибри, като зеленчуци и пълнозърнести храни, подхранват нашите чревни бактерии, които по-късно създават късоверижни мастни киселини, способни да провокират секреция на GLP-1. “.
Wegovy, друго комерсиално название на медикамента, беше утвърден като лекарство за намаляване в Съединени американски щати през 2021 година, откакто клинични тествания демонстрираха, че дружно с режим на диета и извършения може да помогне на човек да загуби 15 % от тежестта си за 68 седмици. През март тази година Обединеното кралство също даде зелена светлина за неговото използване за задачите на отслабването.

Wegovy скоро ще бъде наличен за хора, които имат показател на телесната маса 35 или повече - подредба, която значи, че страдат от мъчително затлъстяване. Пациентите също би трябвало да имат най-малко едно съпътстващо заболяване, обвързвано с тежестта, като диабет вид 2, с цел да дават отговор на изискванията.



Ето обаче по какъв начин би трябвало да наподобява една уравновесена диета:

• Яжте най-малко 5 порции разнородни плодове и зеленчуци всеки ден. Всички пресни, замразени, сушени и консервирани плодове и зеленчуци се броят

• Базирайте ястията си на картофи, самун, ориз, паста или други нишестени въглехидрати, в идеалния случай пълнозърнести

• 30 грама фибри дневно: На процедура това наподобява по този начин: 5 порции плодове и зеленчуци, 2 пълнозърнести зърнени бисквити, 2 дебели филийки пълнозърнест самун и огромен печен картоф с кората

• Включете в менюто си някои млечни артикули или млечни други възможности (като соеви напитки), като изберете разновидности с по-ниско наличие на мазнини и захар

• Яжте по малко фасул, варива, риба, яйца, месо и други протеини (включително 2 порции риба всяка седмица, едната от които би трябвало да е мазна)

• Изберете ненаситени мазнини и консумирайте в дребни количества

• Пийте 6-8 чаши/чаши вода дневно

• Възрастните би трябвало да одобряват по-малко от 6 гр сол и 20 гр наситени мазнини за дамите или 30 гр за мъжете дневно
 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР