Селцето Добравица е блокирано след поройните валежи в Северозападна България.

...
Селцето Добравица е блокирано след поройните валежи в Северозападна България.
Коментари Харесай

Пороите откъснаха от света туристическа дестинация в планината

Селцето Добравица е блокирано след поройните превалявания в Северозападна България. Оказва се, че река " Топлица " е преляла и отнесла към 2 километра от пътя, който свързва вилната зона с инфраструктурата на Община Своге, написа " Трафик ".

Районът към селцето е богат на естествените забележителности и е желана туристическа дестинация за столичани. Около Добравица могат да бъдат посетени разнообразни скални формирания, пещери и водопади. Най-известни в региона са водопада " Скакля " на към 2 километра от селото и пещерата " Елата " която е най-голямата в Понор планина.

Положението е бедствено, споделя читателка на TrafficNews.bg, която е решила да посети зрелищните естествени чудеса в покрайнината. Тя предизвести всички решили да пътуват нататък да се въздържат от визити най-малко до момента в който трасето не бъде възобновено. С тази задача са се нагърбили служащи и хора от региона, които разчистват.

Добравица (до 1954 година Загъжене) е село в Западна България. Намира се в Община Своге, Софийска област. То отстои на 57 км северно от столицата София и на 18 км северозападно от град Своге. Селото е отдалечено на равно разстояние (само на към 20 км) от Искърския пролом, през който минава второразреден път №16 и от Петруханския проход (второкласен път №81). Добравица е заобиколено от следните села: Брезе (на запад), Зимевица (на североизток), Меча поляна (на изток), което в този момент е обезлюдено и е причислено като махала към с. Добърчин и с. Искрец (на юг).

Село Добравица се намира в планински регион, по-точно в Понор планина, която е включена в „ Натура 2000 “. Надморската височина е в рамките от 700 м. до 1100 м., а близките върхове доближават до 1400-1500 м. Селото е ситуирано на южен скат, само че терена е много кръстосан и за това има и свлачищни процеси. Някои махали са разграничени с дребни долчинки, възвишения, оврази и други Някога територията на която се намира селото е била дъно на море. И в този момент на обособени места се намират вкаменелости на мекотели, миди и други















Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР