Селско училище в Чепинци, до самата граница с Гърция, стана

...
Селско училище в Чепинци, до самата граница с Гърция, стана
Коментари Харесай

Как мотивират децата в Чепинци: Учи, за да станеш доктор

Селско учебно заведение в Чепинци, до самата граница с Гърция, стана трето по триумф на матурата по биология и здравно обучение, незабавно след две елитни столични гимназии. Изненадата школо, което е " най-после на света ", да излезе в челото на класацията с най-хубавите резултати стана мотив за полемики каква е формулата на триумфа им. Вероятно тъй като упованията са най-хубавите възпитаници да се готвят в именитите гимназии с дългогодишни обичаи в огромните градове.

Макар да има единствено една паралелка дванадесетокласници, СУ " Христо Ботев “ има 5.66 междинен триумф на втората матура. Преди него по триумф са единствено Софийската математическа гимназия и Първа частна математическа гимназия, които бележат триумф 5.76 и 5.67. Да изпревариш с една стотна частна гимназия, до момента в който си на село, е мотив за горделивост за учебното заведение.

Чепинци е най-голямото в община Рудозем и четвърто по величина в Смолянска област. По време на социализма в

една от махалите му се е влизало с открит лист,

защото попада в буферната зона на граничната вадичка. Известно е с джамията си, която е единствената с две минарета. В нея има отредено особено място за библиотека, в която се съхранява най-богатата сбирка от текстове на арабски и персийски език в България, след тази на Института по ​балканистика и ​ориенталистика към Българската академия на науките. Сред книгите се намира и т. нар.„ Златен Коран “ - уникат от XIV век, в който с позлатени букви са изписани имената на Всевишния Аллах.

За бъдещето на селото вярата е идното отваряне на Граничен контролно-пропусквателен пункт - Елидже, което се пада на един хълм от Чепинци. Реализацията на младите в района обаче е доста сложна. И въпреки за доста от хората в огромните градове да е необикновено и нелогично, в религиозното Чепинци, че и в цялата Смолянска област, има доста начетени хора, защото

в района от дълго време има два култа

- единият е детето да има висше обучение и да се осъществя в уважавана специалност и вторият е къщата да е съвсем дворец - на три етажа и с спретнат двор.

За култа към образованието си има пояснение от локалните - епохи наред дедите им са били гурбетчии, хора с отворени за света очи, водили са стадата на Беломорието, трябвало е да вършат вземане-даване на не един език, трябвало е да схващат от доста неща, с цел да оцеляват. Затова, когато имат достъп до обучение, родопчани дават благо и драго децата им да се изучат съществено.

Въпреки това тоталният триумф на Чепинци на матурата по биология е забележителен и в района.

Според шефа на учебното заведение - Манчо Трампов, който към този момент 19 години го ръководи, резултатът от матурата по биология им е по-добър от този по български език - 4.30, тъй като тя е по избор. А желанието е стимулирано от целенасочена работа на добър преподавател, биоложката Даниела Куцева, която е с 23 години педагогичен стаж. Почти всички зрелостници - 22-ма от общо 26, държат втората матура по биология. Успехът им е реализиран с непрестанни съвещания, сред които и подготовка за регионална олимпиада по биология, на която

9 от учениците стигат до народен кръг.

Целта на всички тях е да се явят сполучливо на приемни изпити по биология във ВУЗ. Училището изпраща общо 10 отличници от този випуск.

" Причината за триумфа е, че всички - възпитаници, родители и учители, сме ангажирани в една цел - децата да се осъществят сполучливо. Постоянно се приказва, че в страната ни има апетит за медицински фрагменти, тъй като отиват в чужбина. Четем разбори, че адвокати и икономисти не се търсят, по този начин медицината е положителният избор за учениците ни ", споделя Трампов.

Затова и от предните випуски на учебното заведение има към този момент много осъществени медици - в София, в смолянската болница, а една госпожица отвори и лична аптека от една година в Рудозем. Училището има сега 8 студенти в медицински специалности. Интересното е, че същите високи оценки от матурите децата от Чепинци реализират и на приемните изпити във ВУЗ. А учителката им Куцева следи развиването им години откакто са приключили селското школо.

Според Трампов триумфът е логически, защото е плод на усилена работа. Преди 8 години сегашните зрелостници стават

първи в региона на външно оценяване.

Една от абитуриентките още в 10. клас се класира на национално равнище на олимпиадата по биология. 4 деца от випуска пък са работили по план за спомагателна подготовка за олимпиади. " Наша зрелостничка, Исмегюл Хаджиеминова, интензивно се приготвя сега на британски език, тъй като към този момент е призната в медицински университет в Глазгоу, Англия. Друго от децата чака дали ще бъде утвърдено в университет в Шотландия ", споделя Трампов.

Според биоложката Куцева формулата на триумфа е мотивацията и уважението към учителя, подкрепени от непокътнатите морални полезности. На село децата не знаят какво са частни уроци, нямат средства за такива, и се стремят да учат. И успеваемостта им е висока.

Мария Семерджиева, шеф на РУО-Смолян: Децата не са преписвали, имат постоянни резултати

От 2008 година това учебно заведение има постоянни резултати на ДЗИ по биология и здравно обучение както във връзка с успеваемостта, по този начин и по огромния брой възпитаници, които се явяват по този предмет. Възпитаниците от учебното заведение в последните десетина години всеобщо вземат участие в олимпиади по биология и химия. През образователната 2017/2018 година на общински кръг на олимпиадата по биология са се явили 27 възпитаници, като за регионален кръг са се класирали и явили 9 възпитаници, от които трима са заели първите места в три от четирите възрастови групи.

Завършващият през тази образователна година випуск за пръв път от години насам има доста положителни и отлични резултати като цяло. Предвиденият час за съвещания по биология и ЗО е посещаван групово от учениците, възнамеряващи да се явяват на втори ДЗИ по биология и здравно обучение, което също е асъдействало за издигане на нивото на подготовката им.

Учителката по биология е провела два пъти през годината пробни зрелостни изпити. Седем възпитаници от явилите се на ДЗИ по биология ще се явяват на приемен изпит по биология във висши учебни заведения, което предопределя високата им мотивация за отлична подготовка.

Учителката по биология и ЗО Даниела Куцева е умел учител с висше обучение - бакалавър с 23 години педагогичен стаж единствено в това учебно заведение. Притежава IV ПКС от 2017 година Няколкото тематични и настоящи инспекции на нейната работа през този 20-годишен интервал, осъществени от ст. специалист по ПНЕ в РУО-Смолян, са посочили високата <210> мотивация за самоусъвършенстване и желанието <210> за спомагателна работа по предмета с учениците.

Становището на множеството възпитаници от учебното заведение, явили се на ДЗИ по биология и ЗО, е, че пробата тази година е бил относително по-лесен, в сравнение с разновидностите от всички предходни години, които те са решавали при подготовката си за явяване на матура.

Детайлният разбор на записите от видеокамерите, изработен в РУО-Смолян, не откри осъществявани опити за преписване от учениците в учебното заведение.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР