Селекционерът на мъжкия национален отбор на България по баскетбол Росен

...
Селекционерът на мъжкия национален отбор на България по баскетбол Росен
Коментари Харесай

Росен Барчовски: Държах опитните играчи да бъдат тук - не е сега моментът за подмладяване!

Селекционерът на мъжкия народен тим на България по баскетбол Росен Барчовски даде конференция преди заключителните два мача на отбора ни от предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025. Представителният ни отбор се изправя против Румъния на 23 февруари и против Португалия три дни по-късно в опит да завоюва първото място в групата си и да се класира за същинските пресявки. " Лъвовете " се събират на лагер на 18 февруари, когато е и мачът сред Ямбол и Черноморец, в който присъединяване ще вземат двама от националите - Георги Боянов и Симеон Лепичев

“Когато се правеше програмата, в този кръг беше заложен ефирен мач - Спартак Плевен против Балкан - предстоящо дерби. Трябваше да бъде на 18 февруари по избор на малкия екран. Още преди месец и повече споделих, че не може да има подобен мач на 18 февруари, тъй като двата тима ще имат 3-4 национали. Тогава се постави мачът Ямбол - Черноморец. В предходните цикли нямаше играчи от двата тима. Преди 10 дни взех решение да включа двама от Черноморец. Уведомих Сандра Велчева и тя в диалог с малкия екран отсрочи този мач като ефирен и трябваше да се играе на 16 февруари с всички други мачове. Даже им даде опция да е на 17 февруари, единствено не желаех да е на 18, тъй като започваме лагера тогава. От Ямбол нямаха проблем, Черноморец трябваше да отговорят. Буквално оня ден пратиха писмо, че отхвърлят да сменят датата на мача. По правила в случай че един от двата тима не е склонен, не може да се трансформира програмата. 

Мотивът им е, че са пай състав имат травми и им би трябвало време за възобновяване. Обясних, че тези двама играчи - Георги Боянов и Симеон Лепичев, са значими. Бяха извънредно безапелационни. Даже бяха записали в мейла, че заинтригуваните страни могат да се свържат със старши треньора им. Може би би трябвало да се обадя да им се апелирам, което няма по какъв начин да стане. Мачът остава на 18 февруари и двете момчета ще стартират подготовка от идната заран. Отговорността за травми няма да е моя. Всички играят на 16 февурари, с цел да имат два дни да си починат. Това е за този случай. Въпросът е общоприет - че има проблем въобще във ФИБА. Има страни от Италия и Испания от втора дивизия, които не се преценяват. Емил Стоилов има мач на 20 февруари. Случаят с Везенков ви е явен. Нещата към този момент стигнаха до такава степен, че безусловно имаме по два-три дни подготовка, някои играчи и по един. Преди време имаше по 10-тина дни, в които да се изиграят една-две контролни срещи. Сега е претупване. Каквото за нас, такова и за всички.

Правим някакви комбинации, с цел да може Александър Везенков да дойде на другия ден на обяд ", сподели Барчовски за водача на националния ни отбор, който има мач против Валенсия от Евролигата на 24 февруари в 21:30 часа. " И той ще е с една подготовка на 25 февруари. Мачът с Португалия обаче е след мача с Румъния. Психологията в тази среща не е на наша страна, тъй като те са добър тим, съвсем от нашата рогозка. Независимо от това, че ние в класирането стоим по-добре. Те са домакини и ще е доста мъчно.

За Дий Бост знаете какъв е казусът. Ако беше останал в Галатасарай, щеше да играе. Той познава цялата конюнктура и мен. Това обаче няма по какъв начин да се случи освен това прекосяване в АСВЕЛ. Още до момента в който правех избор за Коди, разговарях с Дий Бост по време на лагерите. Те са другари и от него чух положителни думи, което беше доста значимо. Той е състезател с високо баскетболно IQ, екипен и би трябвало да се приспособява за тези три-четири дни. Много ще е мъчно. Ако имаше повече време за работа, щеше да бъде по-лесно. И аз не мога да ви кажа какви са ми упованията. Мачът ще си покаже.

Отиване на спомагателна подготовка през лятото е тото - осем тима се борят за едно място. Повечето тимове са по-слаби от нас, евентуално ще се класираме, само че е неприятно, тъй като тимът би трябвало да се събира юли месец за лагер. Не може да се вкарва кой знае какво напрежение. Спортът ни е доста психически. Мисля, че имам опита да се откри средата. В състава има много опитни играчи, държах да бъдат тук. Не е мястото в тъкмо тези два мача да подмладяваме тима ", съобщи Росен Барчовски.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР