Секторът на хотелиерството е един от най-засегнатите от коронавирусната криза,

...
Секторът на хотелиерството е един от най-засегнатите от коронавирусната криза,
Коментари Харесай

Хотелиерският сектор в Испания събуди интереса си към банковите кредити

Секторът на хотелиерството е един от най-засегнатите от коронавирусната рецесия, довел до затваряне на заведения за хранене и хотели по време на изключителното състояние в Испания. 20% от над 300 000 заведения в страната са затворили вратите си за непрекъснато, а специалисти в сектора предвиждат, че броят им ще продължи да пораства. 

Въздействието на рецесията в бранша се отрази и върху търсенето на заеми. По последни данни на Банката на Испания, хотелиерският бранш е нараснал с повече от 8% полученото финансиране през първото тримесечие на годината. Кредитите, отпуснати за предприятия с подобен тип активност, опериращи в страната, възлиза на 28,6 млрд. евро. За съпоставяне, за същия интервал през предходната година те са били в размер на 26,4 милиарда евро, осведоми eleconomista.es.

Други браншове, които също бяха мощно наранени от пандемията, покачиха потребността си от финансиране, въпреки и по-леко. Така търговията завърши март с нарастване на кредитите от 2,2%. При фирмите в транспортния сектор нарастването е с 2,07%.

Спад в заемите означават компаниите в бранша на строителството и недвижимите парцели. По-конкретно, финансирането в строителството (което спря да действа единствено за две седмици) спадна с 6,7%, а дейностите с недвижими парцели с още 6,3%, продължавайки наклонността на спад след последната икономическа рецесия, в която тези два бранша съумяха да натрупват над 47% банков заем.

След финансовата рецесия, породена от несъответствията, които вложенията в тези браншове оставиха в банковите салда, строителството и недвижимите парцели сега съставляват 21,8% от банковите кредити, до момента в който секторът на услугите е 55% от общия заем за индустриални действия през декември 2019 година, се показва в годишния отчет на Банката на Испания. 

След изводите, получени от последната огромна криза, задачата на държавните управления и надзорните органи в тази рецесия е да смекчи резултатите върху стопанската система посредством ограничения като минимален жизнен приход, мораториуми върху ипотеки и потребителски кредити и на първо място, финансиране за компании, дребни и междинни предприятия и независимо заетите лица посредством гаранции на Официалния кредитен институт (ICO), вместо понижаване на заеми, както се случи предходния път. Целта е да се поддържат жизнеспособни компании, даже и с проблеми с ликвидността, с цел да се избегне унищожаването на производителната тъкан и увеличаване на безработицата. В страната обаче към този момент има 6,1 милиона безработни или хора, към които са приложени ограниченията за краткотрайно контролиране на заетостта. 

Превод: Нели Тодорова 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР