Сексуалното поведение през вековете е формирало цивилизацията по начини, които

...
Сексуалното поведение през вековете е формирало цивилизацията по начини, които
Коментари Харесай

От крокодилска тор до презервативи: Контрацепцията през вековете

Сексуалното държание през вековете е формирало цивилизацията по способи, които едвам в този момент започваме да откриваме. History хвърлят светлина върху най-неизвестните и рисковани полови истории в историята. 

Съвети на Папирус за предотвратяване от бременност

Датиращ от към 1825 година пр.н.е., гинекологичният папирус от Кахун е един от най-старите известни документи по репродуктивни въпроси. Той е прочут с това, че в него се загатва контрацептивната успеваемост на крокодилската тор, само че какво тъкмо би трябвало да се прави с тази тор е въпрос на полемика.

Мнозина допускат, че папирусът е казвал на египетските дами да слагат тор в себе си преди секс, с цел да блокират спермата. Други обаче го поясняват като предложение торът да се изгори, с цел да се опуши спалнята и по този метод да се предотврати зачеването (може би тъй като сантименталната атмосфера мъчно би издържала на миризмата).

По-късен документ, прочут като Еберс папирус, датиращ от към 1550 година прочие н. е., в действителност категорично предлага основаването на ранна мембрана или капачка. Просто намачкайте няколко фурми, мед и акациеви листа, смесете ги с вълна, поставете ги във вагината и сте подготвени.

Мистериозният зарзават

Може би най-завладяващото контрацептивно средство на античния свят е бил силфиумът - най-много тъй като към момента не сме наясно какво тъкмо е представлявал. Това, което знаем, е, че е бил зарзават, който античните гърци и римляни ценят толкоз високо, колкото и златото, загатва се в стихове и песни и попада върху монетите на Кирена - град в Северна Африка, чиято стопанска система се основава на износа на този материал.

Силфиумът, евентуално някакъв тип великански копър, е бил употребяван като храна, афродизиак и лекарство. Има данни, че е бил считан за контрацептивно средство, и даже се изрича съмнение, че семенните му стръкове, които наподобяват на дребни любовни сърца, са помогнали тази форма да се трансформира в повсеместен знак на романтиката.

Във всеки случай силфиумът може би е бил прекомерно известен, защото наподобява, че в даден миг е бил отглеждан до изгубване. Или това е по този начин, или някое от днешните растения, наподобяващи копър, е тогавашният силфиум, а хората просто са не запомнили кое е то.

Семена, плодове и амулети

Разбира се, доста други билки и зеленчуци са били поглъщани през вековете с вярата да се предпазят от бременност. Един от най-ярките образци е дантелата на кралица Анна, тип див морков, чиито семена се смилат, смесват се с вода и се изпиват след секс като ранно " утринно хапче ".

През вековете хората са опитали и с разнообразни типове песари (артефакти, поставяни във вагината). Споменахме за мулч от фурми и вълна, който египтяните са употребявали, само че хиляди години по-късно, съгласно сведенията, през XVIII в. Касанова е разрязвал лимон на половина, изстисквал е пулпата и е употребявал празната черупка като обсада. Вероятно може да се допусна, че това е било доста по-малко дейно от медицинските гумени диафрагми, появили се през XIX век.

Специално би трябвало да се упоменат и по-езотеричните способи за контрацепция, създадени в далечното минало . Известно е, че през Средновековието дамите са връзвали тестиси на милувки към краката си, с цел да запазят утробата си негостоприемна по време на секс, а изсушени котешки черни дробове и части скотски кости също са били употребявани като контрацептивни амулети.

Неуловимият лекар Кондом

Най-разпознаваемата форма на контрацепция е презервативът. Това неугледно софтуерно произведение съществува от доста от дълго време, като през хилядолетията е било изработвано от скотски вътрешности и даже от черупки на костенурки.

Първото клинично изложение на презервативите е направено през 1564 година от италианския анатом Габриеле Фалопио. Той написва текст за сифилиса, в който разказва по какъв начин връзването на ленени обвивки към пенисите благодарение на панделки може да предотврати разпространяването на заболяването.

Още по-колоритна глава от историята на презервативите е обвързвана с някой си " доктор Кондом ", за който се твърди, че е дал на Чарлз II през XVII в. обвивки, като по този метод е дал името си на профилактичните средства. За страдание няма доказателства, че положителният доктор е съществувал в реалност, а етимологията на думата към момента е предмет на разногласия.

Това, което не предстои на подозрение, е, че изобретяването и всеобщото произвеждане на гумените презервативи през XIX в. е същински крайъгълен камък в историята на метода, по който хората вършат секс, като внася ново равнище на отбрана както от заболявания, по този начин и от нежелана бременност.

Хапчето, което промени всичко

Подобно на появяването на гумените презервативи, през 1960 година е утвърдено първото контрацептивно хапче. Пробивът се дължи на работата на биолозите Грегъри Пинкъс и Мин Чуе Чанг, както и на гинеколога Джон Рок, които получават решаваща поддръжка от активистката на акцията за надзор на раждаемостта Маргарет Сангър и богатата индустриална наследница Катрин Маккормик.

Безпроблемна и по-ефективна опция на другите типове контрацепция, хапчето е в действителност революционно откритие, което се трансформира в основно оръжие в разрастващото се придвижване за избавление на дамите. Тъй като то дава на дамите по-голяма телесна самостоятелност, позволявайки им да вършат секс без боязън от бременност и да отсрочват раждането на деца, до момента в който не са подготвени, невиждан брой дами стартират да учат висше обучение и да се издигат по кариерната стълбица.

Като откъсва изцяло удоволствието от секса от последствията на възпроизводството, хапчето способства и за по-прогресивните и разпуснати настройки, които се популяризират през 60-те години на предишния век и остават с нас до момента. Може да се каже, че хапчето оформи актуалния свят повече от всяка друга форма на надзор на раждаемостта.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР