Секретни документи с подробности за плановете на САЩ и НАТО

...
Секретни документи с подробности за плановете на САЩ и НАТО
Коментари Харесай

Шпионски скандал разтресе Пентагона

Секретни документи с детайлности за проектите на Съединени американски щати и НАТО да оказват помощ на Украйна да се приготви за пролетното нахлуване против Русия се появиха в обществените мрежи. Вестник " Ню Йорк Таймс " предизвестява, че разкритата сензитивна информация усложнява връзките на Вашингтон и съдружниците му, засилвайки подозренията дали американците са способни да пазят секрети.
Секретни документи на Пентагона, оповестени в проруски профили в Туитър и Телеграм, разкриват, че Вашингтон е шпионирал военните и политическите водачи на най-близките си съдружници - Украйна, Израел и Южна Корея.
Изтекли са и данни за хода на рецесията в Украйна, карти, диаграми и детайлности за доставките на оръжие, числеността на готвените за нахлуване батальони, дневния разход на муниции и друга сензитивна информация. Документите са с дата 1 март, тъй че е допустимо проектите да са се трансформирали от този момент. 
Пентагонът съобщи, че прави оценка случилото се като пробив в сигурността. " Запознати сме със известията за изявления в обществените медии и преглеждаме въпроса ", съобщи представител на Министерството на защитата. Анонимни американски чиновници оцениха приключването като " огромен пробив в разузнаването ". ФБР е почнало следствие.
Запознат с документите представител на западно разузнаване " от висок сан " твърди пред " Ню Йорк Таймс ", че осведомителният теч е провокирал " мъчителна реакция " и може да докара до понижаване на обмена на разследваща информация. " Документите може да навредят и на дипломатическите връзки. Материалите демонстрират, че Съединени американски щати шпионират освен Русия, само че и своите съдружници ", акцентират създателите на публикацията.
Американски чиновници признават, че появилата се информация евентуално е оперативна и е предопределена за стеснен кръг представители от Въоръжените сили на Съединени американски щати. Анонимен представител на Белия дом счита, че търсенето на източника на приключване може да бъде усложнено от обстоятелството, че стотици, в случай че не и хиляди, цивилни и военни имат достъп до такива документи.
В Русия реагираха сдържано на изтеклата информация. Според представителя на Кремъл Дмитрий Песков разкритията демонстрират, че Съединени американски щати стават все по-замесени в спора в Украйна. В експертната общественост наблюдават появилата се информация, само че позволяват изтеклите документи да са дезинформация, която съзнателно се популяризира, а изявленията за загрижеността в Пентагона да служат за отклонение на вниманието.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР