Сегашните четвъртокласници най-вероятно ще държат нови, променени изпити за гимназия

...
Сегашните четвъртокласници най-вероятно ще държат нови, променени изпити за гимназия
Коментари Харесай

Отново променят изпитите след седми клас

Сегашните четвъртокласници най-вероятно ще държат нови, изменени изпити за гимназия след седми клас. МОН предлага в изпитните тематики да се включва освен материал по български език и литература и математика, а и други общообразователни предмети. Амбицията на просветното ведомство е да се ревизират уменията на учениците, а не заучени познания.
За предвижданите промени разгласи през днешния ден министърът на образованието Красимир Вълчев. Предвижда се измененията да влязат в действие от образователната 2022/2023 година. Което значи, че първите възпитаници, които ще държат така наречен интегрални проби, ще са тези, които сега са четвърти клас.
Министър Вълчев и МОН като цяло от дълго време разясняват, че би трябвало да се промени системата на преподаване и на оценяване, тъй че да се получават умения, а освен заучени уроци.
Интегралните проби могат да включват въпроси освев по математика, и по естествени науки. А въпросите по български език ще се комбинират с тези от публичните науки.
Вълчев увери, че предлагането за интегрални изпити ще бъде разисквано в детайли с учители и родители.
Учениците, разяснява министърът, включването на въпроси от разнообразни предмети, ще помогне на учениците да придобият " съразмерен микс от познания, умения и компетентности ".
Идеята е да има по-малко заучаване и наизустяване.
От думите му се разбра, че въпросите в тестванията би трябвало да наподобяват повече на тези в интернационалното проучване PISA. Резултатите на българските възпитаници от това проучване не са доста положителни, а едно от обясненията е точно наблягането на наизустяването на познания в българските учебни заведения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР