Сегашната пандемия, продължителният локдаун, затворените училища и работата от вкъщи

...
Сегашната пандемия, продължителният локдаун, затворените училища и работата от вкъщи
Коментари Харесай

41 квадратни метра: по толкова се падат на човек в Германия

Сегашната пандемия, продължителният локдаун, затворените учебни заведения и работата от у дома демонстрираха какъв брой значимо е вкъщи да има задоволително място за всеки един член на фамилията. Институтът за немската стопанска система (IW) в Кьолн е пресметнал приблизително с каква жилищна повърхност разполагат живеещите в Германия.

Статистиката демонстрира, че през последните 30 години междинната жилищна повърхност на човек от популацията се е нараснала с една трета - до 41 квадратни метра.
Кой живее на най-широко?
Днес с най-вече жилищна повърхност в Германия разполагат пенсионерите - приблизително на човек се падат по 60 квадратни метра. До огромна степен това се дължи и на растежа в броя на семействата с един човек. От 1990 до 2018 година делът на тези семейства се е нараснал от 34 на 42 %. Данните сочат, че в три от всеки четири частни домове в Германия живеят най-вече по двама души. Което пък от своя страна значи по-голяма жилищна повърхност на човек от семейството. Сред аргументите за това е увеличаващата се междинна дълготрайност на живота.

Домакинствата с трима или повече жители са дребна част от жилищния фонд в Германия. Често в такива семейства живеят трудови мигранти или пък бежанци. В техните фамилии в Германия постоянно един покрив разделят две или даже три генерации хора, което доста редуцира жилищната повърхност за човек от семейството - приблизително по 30 квадратни метра на човек. За съпоставяне: германците разполагат с по 45 квадратни метра жилищна повърхност на човек, съгласно данните на IW.

Една от характерните особености на немския пазар на недвижими парцели е, че повече от половината от популацията живее чартърен. Разбивката по този индикатор сочи, че живеещите в лични жилища разполагат приблизително с 48 квадратни метра на човек, а наемателите - с 35 квадрата. Съответно - първите употребяват жилища с повърхност приблизително от 125 квадратни метра, а вторите - 75 квадрата. Излиза, че средностатистическото жилище в Германия е с величина 100 квадратни метра.
И без висше обучение в Германия можеш да живееш добре?
Авторите на проучването са пресметнали още с каква жилищна повърхност разполагат жителите на Германия според от тяхната степен на обучение. Оказва се, че разликата не е чак толкоз огромна: висшистите употребяват жилища с обща повърхност приблизително от 105 кв.м., а останалите - 92 квадрата.

Тези данни свидетелстват за това, че в Германия междинният механически личен състав и квалифицираните служащи и чиновници могат да си разрешат да живеят също толкоз нашироко, колкото и хората с специалности, за които се изисква висше обучение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР