Сега се коментира дали да слагаме трета доза. После какво

...
Сега се коментира дали да слагаме трета доза. После какво
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Трета доза, а след 6 месеца четвърта? Защо забравяме, че има клетъчен имунитет? |

" Сега се разяснява дали да слагаме трета доза. После какво следва - след 6 месеца 4-ta доза? Докога? Защо забравяме, че има клетъчен имунитет. Няма научни доказателства за изгодата от трета доза ваксина против COVID-19. "

Това сподели по Нова телевизия вирусологът проф. Радка Аргирова и изясни, че в случай че сега антителата са спаднали, при нова среща с вируса клетъчният имунитет още веднъж ще създаде ефикасни антитела.

Каква ще е новата вълна?

" Очаквам тази вълна да не е чак толкоз висока, тъй като въпреки всичко има имунизирани и преболедували, само че детското население не е " пипано " във връзка с ваксини, нито е изключително добре защитено, още повече че следва нова образователна година, на това би трябвало да се обърне особено внимание. За страдание, разнопосочните послания са причина за основаването на съмнение към препоръките на здравните служби. Съвсем несъмнено е, че от 16 години нагоре имунизирането има безусловно същата стойност като при възраст. Опитът на други страни демонстрира доста добра поносимост на децата към имунизацията. Бих предложила да се прави имунизация против COVID-19 в тази възрастова група, тъй като тези деца могат да придвижват вируса ", уточни проф. Аргирова.

Защо имунизираните се разболяват?

Вирусоложката уточни кои са факторите, които могат да причинят заразяване, макар имунизацията:

- по кое време са сложени имунизациите - тъй като, в случай че са минали 6-8 месеца, трайността на предпазването преминава и стартира спад на антителата;

- при хора над 60 година има избледняване на имунитета. По-бавно се образуват антитела и са по-нетрайни;

- околната среда на имунизираните има значение. В Израел има голям % ваксинирани, само че в страните към него имунизацията е към 0%, а това е въздушно-капков вирус.

Задава ли се нов рисков вид на COVID-19?

Ние разделяме разновидностите на вируси на такива, които би трябвало да следим, и такива, които съставляват интерес, защото биха могли да се разпространят в огромни мащаби. Имаме подготвеност за идващия вид, който учените следят сега - Ламбда. Разполагаме с проби, които могат да го уловят. Има още други 5 разновидността, които се наблюдават от интерес. Науката трябва да бъде преди вируса, разяснява проф. Аргирова.

Тя уточни, че не е изключено имунизацията да провокира образуването на нова разновидност, в случай че имунизацията се прави прекомерно постепенно.

Възможно е да има и разновидност, против която имунизациите не работят - това се случва при образуването на нов вариант. Ако се появи нов вариант, против който антителата са безсилни, ще би трябвало нова ваксина. С технологиите, с които разполагаме, това може да стане бързо - за 6-7 дни, сподели тя.

Трябва ли да има наложителна имунизация за избрани групи?

" Моето мнение е, че здравните служащи, учителите и всички свързани с тези специалности би трябвало да бъдат имунизирани. Добре е тези хора да помислят, тъй като да работиш в колектив с толкоз хора и да бъдеш преносител вируса е недопустимо. Все още могат да бъдат уверени хората ", уточни проф. Аргирова и добави, че се е уверила в това от личен опит, защото е имала опция да убеждава в изгодата от имунизацията против ковид.

Ваксините са единственото ни оръжие, само че доста от имунизираните не употребяват маска, не съблюдават ограниченията, всичко върви дружно – ваксината плюс ограниченията след нея, безапелационна бе проф. Радка Аргирова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР