Сега новосформираното правителство иска да постигне поне 50% напълно имунизирани,

...
Сега новосформираното правителство иска да постигне поне 50% напълно имунизирани,
Коментари Харесай

Politico за България: Малко ваксинирани, корупция и спор със Скопие

Сега новосформираното държавно управление желае да реализира най-малко 50% изцяло ваксинирани, а тактиката включва наемането на маркетолози, които да създадат акции по фокус групи и евентуално финансово заплащане за хората над 65-годишна възраст, с цел да се имунизират. За да се преодолее недоверието по отношение на институциите, Петков извежда на напред във времето уважаващ академик, който да следи осъществяването на имунизационната стратегия - Радка Аргирова.

Ниските равнища на имунизация Петков изяснява с голямата дезинформация и политическата рецесия в страната, която докара до провеждането на три парламентарни избора в границите на една година.

Балканските изпълнителни шефове

Българският министър председател желае да предприеме по-бизнес насочен метод по отношение на проблема с Република Северна Македония. След години на разногласия, Европейски Съюз се съгласи предходната година да предложения Северна Македония и Албания да стартират договаряния за участие, само че българското несъгласие върху преговорната рамка за присъединението на Скопие стопира процеса. Това попречи и на Албания да премине към следавщата основна стъпка по пътя към евроинтеграцията. Решението на България докара до отчаяние както на Балканите, по този начин и в Брюксел, където поддръжниците на разширението упрекнаха София в това, че подкопава доверието към блока и оставя политически вакуум в район, където Русия, Турция и Китай желаят да получат въздействие.

Въпреки че новото българско държавно управление не възнамерява да отдръпва настояванията, свързани с исторически разногласия със Скопие, Петков уточни, че задачата му е да разшири разговора и да употребява икономическото съдействие за възстановяване на връзките.

Шумът на корупцията

Докато се бори с пандемията и се опита да взема решение дипломатически въпроси, България и новият министър председател на страната имат и друго предизвикателство пред себе си - битката с корупцията и реализирането на промени. В държавното управление на Петков влизат още три партии, които пристигнаха на власт след всеобщи митинги против корупцията и дадоха обещание, че ще преборят мафията.

Правителството към този момент сътвори парламентарна комисия за следствие на корупцията и един от първите му законодателни ходове ще бъде да ускори проверяващите пълномощия на българската антикорупционна организация (КПКОНПИ). Но това ще е нелека задача. България към този момент години наред изпитва компликации да реформира правосъдната си система. Докладът на Европейската комисия за върховенството на закона за 2021 година показва редица опасения по отношение на българската правосъдна система, в това число и по въпроса с отговорността на основния прокурор.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР