„Сега е времето, държавните институции да се обединят в името

...
„Сега е времето, държавните институции да се обединят в името
Коментари Харесай

БСП за Белене: Държавните институции да се обединят в името на интересите на България

„ Сега е времето, държавните институции да се обединят в името на ползите на България и нейното бъдеще на енергийно самостоятелна страна. Нужна е ясна и безапелационна позиция по плана АЕЦ „ Белене”. Това съобщи националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Таско Ерменков при представянето на предлагането на левицата за план на решение за анулация на решение на Народно събрание от 29.03.2012 година за преустановяване построяването на Ядрена централа на площадка „ Белене “.

Ерменков изясни, че в предлагането на левицата е записано, че Народно събрание разпорежда на министъра на енергетиката: да провежда, координира и управлява провеждането на договаряния с вложители и производители на оборудване; да предприеме дейности за създаване на процедура за избор на стратегически вложител и да предложи благоприятни условия за структурирането на плана в период до 31.10.2018 година и да осведоми Народно събрание за подхванатите дейности и съответните резултати.

„ За 37 години планът „ Белене” имаше три първи копки, две прекъсвания и два рестарта. Реализацията му е гаранция за мощна стопанска система на страната ни в региона на енергетиката и заемането от нея на справедливо място на Балканите като експортьор на електрическа енергия, съобщи социалистът и напомни, че.гласът на народа е „ За” релизирането му, деклариран на референдум през 2013 година.

Таско Ерменков изясни, че недовършването на плана за втората атомна централа в България е плод на непоследователна позиция от страна на законодателната и изпълнителна власт на страната ни. „ Българска социалистическа партия постоянно е била безапелационна, че АЕЦ „ Белене” би трябвало да проработи, тъй като гледа на плана като на народен въпрос, и в дълготраен проект, за постоянна и разрастваща се българска стопанска система и е въпрос на национална сигурност”, сподели още той.

Ерменков акцентира, че Европейски Съюз изрично поддържа атомната енергетика като единствен метод за понижаване на нездравословните излъчвания. По думите му атомните електроцентрали отделят по-малко нездравословни излъчвания, в сравнение с останалите типове централи.

Депутатът съобщи, че България има обичаи на експортьор на електрическа сила, а електропотреблението в района ще се усили в идващите години и това изисква създаване на нови мощности, и може да играе стратегическа роля на районния пазар на електрическа сила.

„ Този план е в напреднала фаза, което го слага в позицията на изпреварващ с 5 до 10 години пред всички останали планове в начална фаза в района. Днес страната ни има съоръжение за атомна електроцентрала и площадка, в които са вложени над 3 милиарда лв., което слага на дневен ред въпроса за осъществяване на активите на АЕЦ „ Белене””, заключи Таско Ерменков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР