Седмокласник от Варна, който дни преди Националното външно оценяване, е

...
Седмокласник от Варна, който дни преди Националното външно оценяване, е
Коментари Харесай

Как ученик със счупена ръка от Варна се яви на НВО?

Седмокласник от Варна, който дни преди Националното външно оценяване, е счупил ръката, с която написа, се яви на изпита по български език и литература.

Борислав Бориславов, от варненското учебно заведение “Св. Климент Охридски”, счупил ръката си на път за у дома.

" Скочих и замахнах, допускам с такава мощ, че да я счупя и ударих улична лампа, тъкмо пред " Климент " ей тука. Не осъзнах, че е счупена. Чак в болничното заведение като направихме фотографията – не усещах болежка, нищо ", сподели ученикът Борислав Борисов.

След случая Борислав бил обезпокоен, тъй като за седмокласниците законът не планува втора дата за явяване на матурите. Ако бъдат пропуснати, момчето ще би трябвало да кандидатства единствено с оценките от учебно заведение. А това понижава шанса да влезе в определеното от него учебно заведение.

" Много учих, нямах време за излизане съвсем. Смятам, че съм в действителност квалифициран за матурата. Искам да вляза в 4-та езикова гимназия, с испански език и се надявам тази ръка да не ми провали бала и надлежно точките, които ще изкарам ", сподели ученикът.

Родителите на Борислав търсят подпомагане от Регионалното ръководство на образованието във Варна. От там обяснили, че момчето ще може да се яви на матурите, само че единствено с учител-консултант.

" В случаите, когато има нужда, за ученика се провежда подкрепяща среда. Тя се състои в независима зала, учител-консултант и удължено време при провеждането на изпита. В случаите, когато ученикът е с счупена ръка, както в нашия случай, това е лявата ръка на ученика, а той е с леворъчие, организираме вербален изпит. Той се провежда като се записват отговорите на ученика и по-късно учителят-консултант придвижва отговорите в изпитната бланка ", изясни старши специалистът „ Приобщаващо образование” в РУО Варна Стела Калмукова.

По време на матурата ще бъде изработен цялостен видеозапис на изпиването, което изключва подсещане от страна на учителя-консултант.

" Отговорите на ученика се записват от два синхронно работещи компютъра. Тоест няма по какъв начин да се допусне неточност. Учителят-консултант на изпита е преподавател от учебното заведение за нарушено зрение, т.е има опит от провеждането на такива изпити ", сподели старши специалистът „ Приобщаващо образование” в РУО Варна Стела Калмукова.

По сходен метод се организират и изпитите за деца със специфични потребности. Тази година във Варна те са 24.

" В взаимозависимост от това дали са зрителни или дислексични, се провежда още веднъж подкрепяща среда. Тя още веднъж е от независима зала, учител-консултант и удължено време за осъществяване на изпита. В случаите, когато детето е с нарушено зрение, изпитът се организира на наедрял шрифт, който е Болд 22. А в случаите, когато е за деца с дислексични нарушавания, е Болд 16 ", сподели Калмукова.

Към момента във Варненска област няма възпитаници, заболели от COVID-19 или сложени под карантина. Но в случай че някое дете се разболее, то няма да бъде позволено до изпита по математика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР