Седмицата започва с лошо време, идва захлаждане. Жълт код за

...
Седмицата започва с лошо време, идва захлаждане. Жълт код за
Коментари Харесай

ОПАСНО ВРЕМЕ: Жълт код за силен вятър в 17 области в страната

Седмицата стартира с неприятно време, идва захлаждане. Жълт код за мощен вятър е разгласен за през днешния ден, 25 март, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Кодът важи за областите - Враца, Видин, Монтана, Плевен, Габрово, Велико Търново, Ловеч, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Варна, Добрич, Търговище, Пазарджик, Пловдив, Кърджали.

На места в източната част от Северна България преваляванията ще са обилни по количество и там ще прегърми. Още преди обяд от северозапад преваляванията ще спрат и облачността ще се раздра до най-вече слънчево, най-късно в Източна България. Югозападният вятър ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили, в Дунавската низина и Горнотракийската равнина ще е сдържан до краткотрайно мощен.

Минималните температури ще са сред 2° и 7°, оптималните - сред 9° и 14°. В София минимална към 3°, оптималната – към 10°.

Над Черноморието ще е облачно с превалявания от дъжд. По-късно след обяд преваляванията ще спрат и облачността ще се раздра. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен северозападен вятър. Максималните температури ще са сред 11° и 14°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е към 2 бала.

Над планините ще е облачно с превалявания най-вече от сняг, над 1700 m ще се образува нова снежна завивка. След обяд от запад преваляванията ще стопират и облачността над масивите от Западна България ще се раздра до най-вече слънчево. Ще духа сдържан до мощен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще е към 1°, на 2000 m - към минус 5°.

През нощта против вторник вятърът ще отслабне, в западните региони и ще стихне. Във вторник денят ще стартира със слънчево, само че студено време. Минималните температури ще са сред минус 2° и 3°; тук-там в котловините в Югозападна България ще има условия за слана. През деня вятърът ще придобие южна съставния елемент и ще се затопли. След обяд облачността от запад ще се усили и към вечерта ще завали дъжд. През нощта против сряда преваляванията ще продължат на изток. Южният вятър ще се усили. В сряда преваляванията ще отслабнат, след обяд и ще спрат, а от запад и облачността ще се раздира и ще понижава.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР