Седмица след като Студентското общество за равенство при СУ поиска

...
Седмица след като Студентското общество за равенство при СУ поиска
Коментари Харесай

Общото събрание на СУ осъди с декларация внушенията на проф.Мирчев

Седмица откакто Студентското общество за тъждество при СУ изиска в отворено писмо, адресирано до министъра на образованието и управлението на университета, отстраняването на преподавателя проф. Михаил Мирчев поради език на омразата в курса му   , към този момент има реакция от образователното заведение. 

Междувременно още в петък трима студенти от Юридическия факултет разгласиха контра-писмо в отбрана на преподавателя. Подобна позиция зае и и студентският клуб „ Спаичъ ”, който се декларира като мощно закостенял и десен. Преди два дни декларация в подкрепа на професора разгласява и дясната платформа „ Консерваторъ “.  Основният мотив на бранителите му е, че не трябва да се накърнява свободата на словото. 

Качените в YouTube лекции от курса „ Социална работа с ЕТНО групи “ на проф. Мирчев (кандидат кмет на София, предложен от Българска социалистическа партия на последните избори), привлякоха публичното внимание с расистките си теории, от дълго време отхвърлени от научната общественост, както и с непотвърдените от никакви обстоятелства тайни хипотези, предлаганите на студентите вместо просвета. 

А през днешния ден Общото заседание на Софийския университет одобри декларация, в която написа, че академичната институция подсигурява  свободата на словото и отстоява правото на рецензия, като в това време не разрешава в тяхно име да бъдат подривани други основополагащи ценности; изключват превръщането на университетската катедра в естрада за стигматизация на човеци или цели групи; уверено осъжда всички послания, които с претенцията да бъдат университетски, омаловажават други способи на живот и култури, или под друга форма подриват полезностите на равноправието. 

Очаква се етичната комисия на СУ да вземе дефинитивно решение по проблема " Мирчев ". Реакция от Министерството на образованието към момента няма. 

Декларация на Общото заседание на СУ

Споделяйки убеждението, че Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ е академична институция, която обичайно задава и отстоява високите университетски стандарти в България и която в същото време носи своята отговорност за качеството на публичния спор у нас, заявяваме:

(1) Свободата на словото подсигурява правото на рецензия към господстващите разкази и обяснителни модели. Софийският университет отстоява това право, като в това време не разрешава в негово име да бъдат подривани други основополагащи полезности. В този дух, Етичният кодекс на Университета постановява, че академичната независимост „ не нарушава непознатото достолепие “ (чл. 4). Пагубно освен за академизма, само че и за обществото ни е да трансформираме свободата на словото в оправдание за словесна експанзия.

(2) Високите университетски стандарти, с които Софийският университет с право се гордее, изключват превръщането на университетската катедра в естрада за стигматизация на човеци или цели групи. Нещо повече, сходно говорене употребява научно несъстоятелни понятия, хипотези и подходи в прорез със актуалните проучвателен достижения.

(3) За българското общество са присъщи традициите на толерантност, съгласие и взаимно живеене. Всякакви дискриминационни, расистки и отричащи равноправието послания опонират на уговорката към демокрацията. Но те също по този начин разрушават нашите обичаи и по този начин подкопават основите, върху които сме построили взаимното ни общуване.

С оглед на всичко това, Софийският университет преутвърждава уговорката си към традициите на взаимното почитание и съгласие и уверено осъжда всички послания, които с претенцията да бъдат университетски, омаловажават други способи на живот и култури, или под друга форма подриват полезностите на равноправието. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР