Седмица преди обявения национален протест на хората с увреждания срещу

...
Седмица преди обявения национален протест на хората с увреждания срещу
Коментари Харесай

Нова наредба може да остави 50% от хората с увреждания без пенсии

Седмица преди оповестения народен митинг на хората с увреждания против препоръчаната от страната идея за промяна в здравната експертиза, здравното министерство предложи първия нормативен акт, обвързван с нея. Той обаче надалеч няма да потуши напрежението, а тъкмо противоположното - макар че съгласно създателите е в интерес на пациентите, съгласно експерти може да остави при преосвидетелстване половината хора с увреждания у нас без инвалидни пенсии.

Вчера Министерство на здравеопазването разгласява за публично разискване план за промени в наредбата за здравната експертиза и правилника към нея. Новите правила за освидетелстване трансформират внезапно метода за оценяване на типа и степента на трайно понижената продуктивност, като във фокуса на експертизата остава единствено главното заболяване. Сега всяко едно от множеството увреждания носи спомагателни проценти в здравната експертиза, като с няколко леки болести човек може да реализира същите права, които подсигурява тежко заболяване. Това, счита Министерство на здравеопазването, не е заслужено. Намалената продуктивност и степента на увреждане пък се правят оценка в диапазон от проценти, което съгласно вносителите на плана прави преценката субективна и дава опция на всеки ТЕЛК да дава лично решение.

Новата разпоредба фиксира строго процентите за всяко заболяване, като постанова процентът за понижена продуктивност да се дефинира единствено от главното заболяване и увреждане. Съпътстващите увреждания ще се вписват като % единствено в претекстовете на съответното експертно решение. Така хората, които имат доста на брой леки, неинвалидизиращи болести, ще отпаднат от групата, в която са тежко повредените, и ще изгубят актуалните си права и инвалидни пенсии, в случай че, несъмнено, се наложи преосвидетелстване.

От ведомството акцентират, че за някои тежки и злокачествени болести процентите на оценката на инвалидността ще се покачат. Така да вземем за пример при карцином на щитовидната жлеза, след премахване на папиларен или фоликуларен израстък I-II етап досегашните 70% неработоспособност до втората година се подвигат на 71%, до петата ще се трансформират от 50 на 60%, а след петата - от 30% на 50%. При сърдечна непълнота обаче до момента можеше да се дават до 100%, а новият оптимален % ще е 91%. Промените ще разрешат комисията да се произнася най-много въз основа на здравна документи, а клиничните прегледи, спомагателните проучвания и съвещания със експерти ще са единствено при нужда. Това съгласно ведомството ще понижи директното ангажиране на хората, разноските на средства и време и неявяване от работа.

Според лекарите от ТЕЛК и пациентите, приемането на новите правила за оценка на трайно понижената продуктивност ще ощети съществено към половината хора с увреждания, в случай че им се наложи да се преосвидетелстват. Преосвидетелстването ще лиши от инвалидна пенсия към 200 хиляди души, още 200 хиляди пък ще изпаднат в по-ниска група, даваща по-малки придобивки. Фиксирането на % за едно и също заболяване вместо диапазон от проценти също ще навреди на експертизата, защото при всеки обособен човек всяко заболяване има друг ход, според от съпътстващите го. Болният с диабет да вземем за пример би трябвало да съблюдава строга диета, само че в случай че той е и с съпътстваща диагноза шизофрения, положението му е доста по-тежко, в сравнение с останалите със същата диагноза, акцентира доктор Боряна Холевич, ръководител на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София. Вдигането на % при тежките болести съгласно нея също е огромна илюзия, защото е незначително, и при унищожаване на процентите на съпътстващите болести още веднъж ще лиши хората от права.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР