Седем военни паметници в русенска област бяха ремонтирани през последните

...
Седем военни паметници в русенска област бяха ремонтирани през последните
Коментари Харесай

Ремонтират военни паметници в Русе

Седем военни монументи в русенска област бяха ремонтирани през последните 2 години. Тази ще бъдат реновирани още два. Средствата са обезпечени от Министерството на защитата и са ориентирани към дребните обитаеми места, за които нормално не доближават средства.

Във всяко българско село има, в случай че не монумент, то паметна плоча, които припомнят за героите, намерили гибелта си надалеч по бойните полета в отбрана на родината. И множеството от тях са издигнати с дарения и непринуден труд. През годините обаче, изключително в дребните обитаеми места, където средства по-трудно доближават, паметниците са занемарени, а и за тяхната поддръжка се изискват характерни знания и не малко средства. Един от тези монументи е този в град Мартен, до Русе, който беше ремонтиран със средства от Министерството на защитата.

" Паметникът беше в много окаяно състояние, имаше плесени, имаше строшени плочи, които бяха възобновени. Паметникът към този момент се вижда, че е измит, плочата е възобновена ", сподели кметът на гр. Мартен Димо Тонев.

Върху монумента, макар че са маркирани места за 4 плочи, има единствено две. И на тях са изписани имената на починалите бойци по време на Първата международна война, сред тях и на прадядото на кмета.

" Търсихме от старите книги дали има други плочи, имена, питахме възрастните хора, само че те не се сещаха дали е имало други плочи ", добави Димо Тонев.

И по този начин имената на починалите в Балканската и Междусъюзническата война са се изгубили. Паметта, в случай че не се съхранява, какво ще оставим на поколенията, се пита кметът на Мартен.

" Защото един народ е жив и съществува вярно, когато си помни историята ", изясни кметът на гр. Мартен.

Паметникът в русенското село Басарбово е завършен преди 102 години. Тези, които са го построили, са осъзнавали силата на историческата памет. И с изключение на имената на починалите във войните, са оставили върху него и послания – коства си да умреш да родината, за нейното единство, с цел да я има България и на следващия ден.

" Благодарение на хората, които са записали името си върху паметника – това са момчета, млади мъже, татковци, които са оставили фамилии, татковина и са умрели на другия завършек на нашата страна - на едната страна има за Македония, за Моравско, за Добруджа ", съобщи кметът на с. Басарбово Николай Колев.

Не е и инцидентно, че паметникът е повдигнат в двора на църквата.

" Дворът на църквата е най-подходящото място. Църквата е съхранявала българщината, тука е бил публичният живот, средище. Още като възпитаник тука правехме патронен празник на учебното заведение, което е „ Христо Ботев “, от 10 години възстановихме Ботевата вечер. Последната вечер имаше и възстановка от историческия музей ", сподели още Николай Колев.

За възобновяване на военните монументи в русенска област до момента са отпуснати общо 37 000.

" Желанието на общините неведнъж надвишава отпусканите средства, само че регулярно ще се прави тази активност. Тези монументи в действителност да продължат да бъдат едно средище на културно-историческо и военно-патриотично образование на младежите ", посочи регионалният шеф на Русе Данаил Ковачев.

Нацията ни има потребност да бъде подкрепена, с цел да не се заличи паметта, разясняват хората по дребните обитаеми места.

" Възхитен съм, тъй като от доста години за първи път се случва нещо, което ни връща към нашите корени. Това са най-правилно изхарчените средства през държавния бюджет ", разгласи Николай Колев.

Да почитаме и помним героизма и саможертвата са завещали дедите ни, издигнали тези монументи. А поколението през днешния ден би трябвало да опази идеалите на воините и да ги съобщи след себе си.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР