Седем общини ще бъдат пилотно подпомогнати със 115 млн. лв.

...
Седем общини ще бъдат пилотно подпомогнати със 115 млн. лв.
Коментари Харесай

Отпускат 115 млн. лв. на седем общини, за да подобрят качеството на въздуха


Седем общини ще бъдат пилотно подкрепени със 115 млн. лева за възстановяване качеството на атмосферния въздух.

Новината заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по отношение на приемането на Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух, написа Novini.bg.

„ Това е една огромна стратегия, която под себе си носи доста други задължения, в това число и стратегиите на общините, които се пишат и сега. В нея се опитваме да създадем ясни разграничения кои са уговорките на страната и какви са уговорките на локалната власт и по какъв начин тя би трябвало да бъде следена, с цел да ги извърши, с цел да се реализира сходство през 2024 година Самият факт, че приказваме за един толкоз дълъг интервал от време демонстрира какъв брой сериозна е програмата “, съобщи Димов.

Министърът уточни, че на национално равнище в Закона за чистотата на атмосферния въздух са заложени условия за качеството на твърдите горива. „ Битовото отопление обаче е проблем номер едно. В съвсем всички градове превишаванията на фините прахови частици са през зимата, когато има съществено битово отопляване. И това касае съответните семейства, заради което Оперативна програма „ Околна среда “ ще даде към 115 млн. лева на седем общини, които ще бъдат пилотни, за подкрепяне навръх семействата “, сподели още той и уточни, че тези пари няма да могат да бъдат употребявани за общините.

„ Сред седемте общини са София, Пловдив, Бургас, Видин, Смолян и още две. Има шест критерия, по които се избират общините “, съобщи Димов.

„ Бенефициенти са общините, а по какъв начин ще ги разходват, ще решат самите те – това би трябвало да стане по метод, по който ще има максимален резултат. Санкциите, които ще им се постановат, ще бъдат финансови “, сподели още Нено Димов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР