Себастиан Фетел е четирикратен световен шампион във Формула 1, спечелил

...
Себастиан Фетел е четирикратен световен шампион във Формула 1, спечелил
Коментари Харесай

Фетел прави грешка след грешка

Себастиан Фетел е четирикратен международен първенец във Формула 1, спечелил 52 надпревари, и един от най-великите водачи на своята епоха. Себастиан Фетел обаче е и водач, който позволява неточности с тревожна скорост и евентуално към този момент заслужава да загуби мястото си във " Ферари " през идващия сезон. Тези две изказвания си опонират, само че и двете дават отговор на истината. Разликата сред представянето на германеца сега и това в пика му е явна. Фетел не стопира да прави неточности, а тази в последния старт на " Монца " бе толкоз огромна, че даже някой от новите водачи щеше да бъде подложен на критика за нея. Всъщност това бе 9-ата огромна неточност на Фетел в 27 надпревари, считано от Гран при на Франция през предишния сезон до в този момент. Той прави нещо необяснимо най-малко един път на всеки три надпревари.

Но грешката на " Монца " може би бе най-лошата му досега. Почти всеки водач е излизал от пистата, до момента в който е в борба с различен болид или е напрегнат. В този случай обаче Фетел се движеше на 4-то място, държейки скоростта на водачите, когато просто загуби надзор и излезе от трасето. Това наподобява задоволително зле, само че бе последвано от невероятната част - той реши да се върне на пистата, без да огледа, а явно и без да мисли за другите коли, и съвсем се сблъска с Ланс Строл ( " Рейсинг Пойнт " ). Ситуацията беше сходна с това някой да излезе на кръстовище, без да се огледа дали някой различен не идва. Изумителна неточност за всеки водач, а какво остава за подобен с опита и уменията на Фетел. Германецът нямаше свястно пояснение за случилото се: " Очевидно не съм удовлетворен. Беше ми мъчно да подкарам колата в вярната посока и не видях, че той идва. Беше невероятно да видя колите отляво ".

Грешката на Фетел в Италия наподобява на някои от другите в последната година по едно - в моменти на напрежение

 

у него като че ли се спуска алена мъгла,

 

която понижава способността му да мисли рационално. Притеснителното за него е, че тези неточности не престават. След серия такива през предишния сезон Фетел трябваше да си почине през зимата и да намерения по какъв начин да ги спре. Но те не престават и през 2019 година с съвсем същата периодичност. 

Фетел трябваше да е водач №1 на " Ферари " и да се бори за купата, а при започване на сезона отборът няколко пъти даде заповеди, с които ощети съотборника му Шарл Льоклер за негова сметка. Ситуацията на германеца сега обаче се утежнява и от положителната форма на Льоклер. 21-годишният монегаск завоюва две следващи надпревари на две от класическите писти във Формула 1 - " Спа " и " Монца ". Благодарение на Льоклер, който удържа водачите на " Мерцедес ", " Ферари " най-сетне дочака успех в Италия, първи за отбора от 2010 година насам. Контрастът сред двамата водачи на " скудерията " на " Монца " мъчно можеше да е по-голям. Докато Льоклер стоеше на подиума като победител за втора поредна седмица, поглъщайки обожанието на хилядите тифози, които честваха успеха, Фетел обясняваше в бокса за какво е направил неточност, която и новобранец не би направил и която му донесе още едно наказване през сезона. Той към този момент има 9 наказателни точки в последните 12 месеца и е единствено на 3 точки от това да бъде осъден за едно съревнование.

Льоклер към този момент изпревари Фетел в класирането, а този сезон стартира да припомня на 2014 година, когато след 4 следващи трофеи с " Ред Бул " Себ постоянно бе побеждаван от младия си съотборник Даниел Рикардо. " Неизбежен факт, без значение кой е водачът и каква е обстановката в тима, е, че първият ти противник постоянно е съотборникът ти. В известна степен Себастиан в действителност изпитва това, което му се случи в " Ред Бул " с Рикардо, и би трябвало да се бори с младок, който демонстрира невероятна скорост. Фетел е един от великите в спорта, само че сега

 

има потребност от поддръжката на тима,

 

с цел да си върне увереността, която, наподобява, му липсва ", разяснява някогашният началник на " Ферари " и сегашен състезателен шеф на Формула 1 Рос Браун.

След " Монца " италианският вестник " Кориере дело Спорт " разгласи, че бъдещето на Фетел във " Ферари " не е несъмнено:  " Най-лошото беше да чуем водач като Строл, който не е преобразяване на Сена или Кларк, да назовава Фетел " глупак " поради грешката му. Състезанието му свърши, само че може би и кариерата му във " Ферари ". Дали ще успее да се върне? И дали би останал, с цел да бъде побеждаван още от младия си съотборник? Това са въпроси, които скоро ще получат отговор ".

Все отново сезонът още не е приключил, а във " Ферари " са сигурни, че Фетел ще покаже и другото си лице. Изпълнителният шеф на " скудерията " Луис Камилери призна, че ще би трябвало " да вдигнат духа " на германеца, само че добави: " Не ми харесва, че хората се пробват да отписват Себ. Той е необикновен водач и съм убеден, че ще се завърне ".

Подобно е мнението и на шефа на " Мерцедес " Тото Волф: " Не го отписвайте, тъй като той е четирикратен международен първенец. Разликата сред великите и положителните е, че великите знаят по какъв начин да се вдигнат. Нямам подозрение, че той може да го направи. Имаше неприятни надпревари, а в този момент всичко опира до способността му да се вдигне ".

Самият Фетел не е обезпокоен от протичащото се: " Скоростта е тук, тъй че не се безпокоя, просто би трябвало да наредя нещата. Не съм удовлетворен. Още обичам това, което върша, само че сигурно, когато не се справяш добре, няма по какъв начин да си благополучен ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР