се сбогува с видния историк, археолог, университетски преподавател, научен издател

...
се сбогува с видния историк, археолог, университетски преподавател, научен издател
Коментари Харесай

Смолян се сбогува с виден историк и археолог

се сбогува с видния историк, археолог, академични учител, теоретичен издател и дълготраен шеф на историческия музей Никола Дамянов.

Той е роден на 6 май 1936 година в Девин. Неговата работа е високо оценена, заради което е избран за районен координатор на Националната сложна научно-изследователска стратегия „ Родопи ” (1979 г.). И по този начин в продължение на 10 години са обходени землищата, извършени са стотици експедиции и археологически разкопки, обогатяват се фондовете на музея с нови 10 хиляди музейни полезности, които със своите научни и художествени достолепия пазят регионалната специфичност на музея, написа във фейсбук профила си кметът на Смолян Николай Мелемов.

Тази огромна научноизследователска работа на регионалния исторически музей довежда до основаване на музеите в Мадан и Чепеларе, до разкриване и публично вписване в Министерство на културата на 14 музейни сбирки в градовете и в селата на региона.

Освен сполучливото осъществяване на административно-управленските си отговорности, Никола Дамянов има персонален принос в научноизследователската и експозиционната работа.

Регистрирал е 180 антични и средновековни некропола (стари гробища), 34 от които е проучил при постоянни и избавителни археологически разкопки.

За първи път в археологическата просвета открива в късно-средновековните некрополи материални свидетелства за феномена криптохристиянство.

За заслугите му „ в развиването на музейното дело в България ” Никола Дамянов е първият и към момента единствен в страната музеен служащ, награден с оценката „ Златен век “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР