Сдруженията на ловци на трюфели заявяват в позиция, изпратена до

...
Сдруженията на ловци на трюфели заявяват в позиция, изпратена до
Коментари Харесай

Ловците на трюфели не искат да плащат патентен данък

Сдруженията на ловци на трюфели декларират в позиция, изпратена до медиите, че застават твърдо зад настояването да бъде непокътнат досегашният модел на облагане на приходите от добива на диворастящи гъби и трюфели, билки, лечебни растения. Според тях патантен налог не е оневинен и обективен по отношение на физическите лица, изкарващи прехраната си с рандеман на недървесни горски артикули, гъби и трюфели, показва Българска телеграфна агенция.

Към момента те са облагани с налог според Закона за налозите върху приходите на физическите лица, а точно облагаемият приход от стопанска активност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон се дефинира, като добитият приход се понижава с разноски за активността: с 60 на 100 за приходи от активността на физическите лица, регистрирани като аграрни стопани, за произвеждане на непреработени артикули от селско стопанство, като се изключи приходите от произвеждане на декоративна растителност; с 40 на 100 за приходи от активността на физическите лица за произвеждане на модифицирани или непреработени артикули от селско стопанство (включително от продажба на създадена декоративна растителност), от горско стопанство (включително от събиране на диворастящи билки, гъби и плодове), от ловно стопанство и от рибно стопанство.

" Смятаме, че единственият обективен метод за облагане остава посоченият нагоре способ - който какъвто доход е осъществил, тъкмо за толкоз да заплати изискуем налог ", показват сдруженията на ловци на трюфели.

Те допълват, че с изключение на заплащането на налог събирачите на недървесни горски артикули и гъби наложително би трябвало да заплащат разрешително на притежателите на териториите, в които работят. Отделно при практикуване на активността си образуват странични разноски (амортизация и поддръжка на коли, налози и такси за тях, поддръжка на кучета и т.н.), които са значителен % от прихода им.

Според позицията, натоварването с заплащането на патентен налог и съпътстващите го други разноски ще обезсмисли осъществяването на въпросните действия и ще остави хиляди изхранващи се от този тип активност без издръжка, а това са най-вече лица от региони с трайна безработица. За доста от тях административната тежест при възнаграждение на патентен налог, подаване на данъчни заявления и всички съпътстващи условия и процедури са неразбираеми и невъзможни за осъществяване. Затова те държат дължимите налози да се внасят на името на събирачите от платеца/изкупвача, както до момента.

" Държим да подчертаем, че от години сдруженията ни се борят за регламентиране с умишлен закон на добива и търговията с трюфели, с цел да опазим находищата от похищения и неприродосъобразен рандеман и да затворим всички " малки врати " за феодализация на сектора, укриване на налози и прочие. Държавата в нито един миг не откликна на тези наши опити, а през всичките години показва индиферентност и безхаберие към проблемите ни ", написа още в позицията.

Сдруженията упорстват в най-кратки периоди с тяхно присъединяване да бъдат направени допълнения в Закона за горите, които да спомогнат за преодоляване на похищенията над находищата на диворастящи гъби и трюфели и да дадат глътка въздух на заетите в този отрасъл.

" В края на месец август 2023 година отправихме писмени молби до Министерството на финансите с искане за среща, на която да изложим спецификата на активността ни, да обсъдим бъдещите ограничения и има ли смисъл от тях, само че до ден-днешен отговор оттова нямаме. Резултатът е изтъкнат - качените законопроекти ", показват сдруженията на ловци на трюфели.

Те декларират, че в резултат на незаинтересоваността от страна на страната в лицето на Министерството на земеделието и храните и Министерството на финансите имат желание до една седмица да пристъпят към образуване на ефикасни протестни дейности за да защитят съществуването на поминъка си.

Тази позиция идва като резултат от оповестените по-рано тази седмица от Министерството на финансите за публично разискване законопроекти за изменение и допълнение на данъчните закони.

Предложените промени са в Закона за налог върху добавената стойност, Закона за акцизите и данъчните хранилища, Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за налозите върху приходите на физическите лица и в Закона за локалните налози и такси. Срокът за мнения и мнения по законопроектите е един месец.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР