Сдружението за исторически реконструкции Мос Майорум Улпие Сердице изпрати отговор

...
Сдружението за исторически реконструкции Мос Майорум Улпие Сердице изпрати отговор
Коментари Харесай

Организаторите отговориха на отец Дойчев: Възстановките ни не са подигравка с вярващите

Сдружението за исторически реконструкции " Мос Майорум Улпие Сердице " изпрати отговор на обвиняванията, отправени от отец Владимир Дойчев против фестивала в Хисаря. В оповестеният от GlasNews материал „ Подигравка с християните ": Отец Владимир Дойчев скочи против фестивал в Хисаря “ свещеникът недоволства против извършената от сдружението историческа реорганизация в Хисаря под надпис " Диоклецианополис - кръстопът на времето ", обявявайки, че страдаме от хронично и фанатично безразличие, когато са похулвани Господа и светиите Му.

Ето и отговора на сдружението, който публикуваме без редакторска интервенция:

„ В мнението на отеца се насочат погрешни (вероятно дължащи се на недобра осведоменост) обвинявания, а точно, че показаните от нас образователи модули на религиозна и историческа тема са " насмешка с християните ". Въпреки че ненапълно разбирам неоснователните страхове на свещеника, желая да употребявам правото си на отговор към незапознатата с активността ни аудитория, която елементарно може да бъде подведена от сходни необективни изказвания.

Възстановките на религиозните ритуали (християнски и нехристиянски такива), които презентираме, не целят насмешка с вярващите, нито опит за прозелитиране към която и да е вяра. Те са плод на доста сериозна изследователна и академична работа. Като исторически реконструктори ние използваме писмени извори, археологически находки, както и иконографски изображения (статуи, мозайки,стенописи). Аз и моите сътрудници работим в тясно сътрудническо с историци, археолози и епиграфи и представяме историческите събития такива, каквито са били. Презентациите ни пред необятна аудитория са справедливи и безпристрастни, приспособени по съответен и понятен метод. В нашите религиозни модули са застъпени тематиките за появяването и развиването на християнството, както и несъгласията сред него и другите религии в Римската империя. Също по този начин реконструираме облеклото на свещенослужителите и вършим съпоставения с днешните детайли от техния костюм, с цел да покажем еволюцията му. Подчертавам, че това се прави само с просветителна, а не с пропагандна цел.

Членове на нашето съдружие, част от които дипломирани историци, развиват представянето на тези религиозни модули от близо 7 години и до момента те са били представяни на античните фестивали у нас ( “Нике - играта и успеха ”, “Сердика е моят Рим ”,  “Перистера - цитадела на вярата ”, в Голямата епископска базилика на Филипопол, по време на историческия фестивал “Пловдив - античен и безконечен ”) и в чужбина ( “Carnuntum 333 ” в Австрия, “Castra Legionis ” в  Испания, “Natale di Roma ” в Италия, “Late Roman event ” в Холандия, “Romans Langobardorum ” в Италия и др.), и постоянно са се радвали на огромен интерес от страна на аудитория и експерти. Затова е учудващо, че чак в този момент в пресата се разгласяват нелогични обвинявания против активността ни, която е основана напълно върху исторически проучвания на късноантичния интервал, който пресъздаваме. “
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР