„Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията

...
„Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията
Коментари Харесай

Ричард Алибегов пред ФАКТИ: Надявам се, че локдаунът ще е за България, не само за София

„ Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията виждаме единствено две направления пред нас, с цел да запазим и дребното, което остана, освен от нашия отрасъл, а и въобще от дребния и междинен бизнес в България. Идеята за отчасти двуседмично затваряне на фитнеси, молове и заведения няма да докара до нужните резултати. Всъщност, за следващ път никой не показва какви са задачите и при какви равнища на разпространяване на болестта, бизнесът ще проработи още веднъж “.

Това споделиха по-рано през днешния ден от браншовите организации СЗБ и БАЗ в своя обща позиция по отношение на планувания локдаун за територията на София и настояха за цялостен локдаун в цялата страна.

„ Настояваме за въвеждане на строга и всеобхващаща двуседмична карантина. Двуседмична! Нека всички дружно понесем отговорност за оправянето с казуса и за неговото бързо решение “, пишат те.

„ Отговорните лица - министърът на опазването на здравето и всички членове на НОЩ, неведнъж потвърдиха, че са негодни да взимат качествени решения и да вдъхват доверие и кураж в обществото и бизнеса! И не, не управлявате най-добре в Европа пандемията! “, безапелационни са двете браншови организации.

СЗБ и БАЗ споделят още, че „ в случай че още веднъж единствено три бранша бъдат изправени пред това да понесат цялата тежест, с цел да реализираме неразбираеми резултати “, те ще бъдат принудени да провеждат всеобщ митинг, в който ще изискат оставките НОЩ.

За да приказваме за планувания локдаун за София и позицията на ресторантьорите, от ФАКТИ се свързахме със съпредседателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„ Надявам се, че локдаунът ще е за България, няма да е единствено за София “, сподели Алибегов. „ Не виждам безусловно никакъв смисъл от локдаун единствено за София “, сподели още той. Причината за това обаче не е от здравословен темперамент, посочи Алибегов. „ От здравна позиция този локдаун няма безусловно никакъв смисъл. Хората си пътуваме напред-назад. И преди сме го казвали – в случай че ще се затваря нещо, дано се затвори всичко за 14 дни “, безапелационен беше той.

„ Като споделям всичко, имам поради всичко отвън питателните магазини и аптеките. Но мебелни магазини, магазини за играчки, големи магазини за спортни артикули, хотели с заведения за хранене – всичко това би трябвало да се затвори. Трябва да работят само магазините със артикули от първа нужда, а всичко друго да се затвори за 14 и към този момент да завършваме с това нещо – да отворим на 2 април и да не затваряме повече “, сподели още той.

„ Ако още веднъж ще борим пандемията единствено с фитнеси и заведения за хранене, дано здравните управляващи да си спестят този популизъм най-малко този път. На всички ни е ясно, че това не води до безусловно никакъв резултат “, добави Алибегов.

„ Ние отворихме на 1 март. Още на 1 март се стартира с изяви на всякакви лекари по малките екрани. По-странното е, че преди няколко дни споделиха, че обстановката е овладяна, че към този момент сме доста по-подготвени, в сравнение с бяхме през зимата. Малко преди да ни затворят на 27 ноември, за 20 ноември броят на новозаразените беше по-малък от броя на новозаразените през вчерашния ден “, разяснява той. Броят на новозаразените от Covid-19, разгласен на 20 ноември 2020 година за миналото денонощие е 3899. Обявената през вчерашния ден информация е за 4637 нови случая.

„ С нищо не сме по-подготвени от зимата. Отново се стига до затваряне. Някой ден някой ще би трябвало да изясни къде отиват тези милиарди за здравната система, тъй като действително единственият ход, който лекарите всякога измислят е да затворят заведенията за хранене и фитнесите. Ние сме единствената страна в Европа, която ще бори пандемия с заведения за хранене и фитнеси “, добави Алибегов.

Той беше безапелационен, че ресторантьорският отрасъл не е съумял да се съвземе стопански в границите на краткотрайното отваряне. „ Самото отварянето още не се е случило на всички места. Само за едно отваряне са потребности 20-30-40 хиляди лв.. Тези пари са следващите потънали пари “, сподели той и посочи, че „ все по-малка и по-малка “ част от сектора би могла в миналото да се възвърне.

„ Тъй като евентуално този локдаун още веднъж няма да е единствено за 14 дни, тъй като досега няма нито един спазен период от страна на Министерството на здравеопазването и НОЩ, най-вероятно това ще е много съдбовно затваряне за безусловно всички. Ако не се случи повсеместен локдаун в страната, това още веднъж е едно популистко решение на здравните управляващи и здравния министър, което явно няма общо със здравната система и здравните резултати “, добави той.

„ Ситуацията е тежка, както през ноември. Само че четири месеца по-късно и след много милиони, потънали в здравната система, обстановката е безусловно същата и ние още веднъж сме пред затваряне. Сега хората чакат да се случи тотално затваряне на всичко, с цел да се преборим с безусловно всичко. Ние също виждаме този вид като единствен, а по-късно отваряне “, безапелационен беше Алибегов.

„ За нас всичко, обвързвано със затваряне е в действителност пагубно. Ние сме единственият отрасъл, който през цялата последна една година беше затворен през множеството време, а през другото време беше с тежки рестрикции. Единственият подобен отрасъл сме ние. За нас и пет дни да ни затворят, това ще са доста съдбовни пет дни за доста от сътрудниците “, сподели още той.

В края на диалога Ричард Алибегов повтори подозренията си, че затварянето ще продължи 14 дни. „ Няма нито едно спазено заричане за периоди. При първото затваряне споделиха, че ни затварят за 14 дни, ние стояхме затворени месец и половина. След това през ноември ни затвориха за 14 дни, а бяхме затворени до 1 март и още на 2 март стартира да се приказва, че болестта ще пристигна от заведенията “, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР