Сдружение «Еквилибриум» в партньорство с Институт по интегративна арт терапия

...
Сдружение «Еквилибриум» в партньорство с Институт по интегративна арт терапия
Коментари Харесай

Стая за терапия с играчки в Комплекса за социални услуги за деца и семейства – Русе

Сдружение «Еквилибриум» в партньорство с Институт по интегративна арт терапия под управлението на Виктория Назаревич осъществя план „ Стая за терапия с играчки “, който е ориентиран за минимизиране на травматичното прекарване на деца и хора от други възрастови групи, наранени от военната инвазия, посредством потребление на способи на куклена и игрова терапия. Проектът се извършва освен в Украйна, само че и вразлични арт центрове в поддръжка на бежанци в Европа.

Разработена е сложна система и арт лечебна работа с психо-емоционалните положения на „ детето-война “, благодарение на лечебно игрово пространство. За постигането на тази цел са основани стаи за игрова терапия, като това ще даде опция на детето/възрастния да разкрие и изрази своите прекарвания и усеща, даже скрити (агресия, боязън, негодуване и др.); ще се научат независимо да вземат решение вътрешните си спорове и проблеми посредством облекчението, предоставено от играта; ще сътвори такава атмосфера за детето/възрастния, която отразява всичките му усеща, в която то да поеме отговорност за дейностите си.

Работата ще се прави по методите на интегративната арт терапия и игровата терапия. Това са редица арт-терапевтични подходи, като предписание, ориентирани към възобновяване на целостта на прочувственото, поведенческото, когнитивното, физиологичното равнище на действие на детето и неговото прочувствено положение. Такава арт терапия включва различаване и приемане на проблематични или травматични аспекти, за консолидираното им в едно цяло, определяне на хармонични контакти с околната среда и екологично другарство с хората, поддържане на здравето и улеснение на акомодацията във военни условия. Играчките постоянно стават лечебни, тъй като съществуването на такава играчка задоволява потребностите на детето вътре в нас.

Целевата група на плана са деца и лица, потърпевши от военна експанзия, вътрешно разселени лица и бежанци в други европейски страни. «Стаята за терапия с играчки» може да се употребява и за работа с лица, претърпели травматични събития, като загуба на непосредствен, принуждение, занемаряване.

В Комплекса за обществени услуги за деца и фамилии – Русе, ръководен от «Еквилибриум», по плана работи Юлия Головко – началник на плана, на практика психолог, арт-терапевт в работа с деца, арт-терапевт в работа с психосоматични проявления, експерт «организиране на копинг тактики ПИ-5» – терапия с играчка, експерт по неврографика, експерт по предупреждаване на половото принуждение над децата в предучилищна възраст. Член на асоциацията по развиване на психическа просвета и процедура в град Киев.

Работата на психолога е подкрепена от Ралица Александрова – обществен служащ в Сдружение с нестопанска цел «Еквилибриум», с опит в работа с тежки предварителни защити, приемна грижа, осиновяване, работа с деца, претърпяли принуждение - «Синя стая» и Надежда Стойчева – обществен служащ в Сдружение с нестопанска цел «Еквилибриум», с опит в работа с тежки предварителни защити, осиновяване, работа с разграничени фамилии.

«Стаята за терапия с играчки» към този момент пое първия си консуматор, който откри своята играчка, която го върна в безвредното му детство и благодарение на позитивните си мемоари и страсти се изпълни с запас.

Можете да потърсите помощ, която е безвъзмездна, при нас в работното време на Комплекса за обществени услуги на бул. Липник 14 от 8:00 до 17:00 часа от понеделник до петък. Телефон за връзка: Даринка Миланова – началник ЦОП - 0884614387.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР