Сдружение Бизнесът за Пловдив, чийто председател е Атанас Рогачев, Камарата

...
Сдружение Бизнесът за Пловдив, чийто председател е Атанас Рогачев, Камарата
Коментари Харесай

Бизнесът срещу НКЖИ за пробива под гарата

Сдружение " Бизнесът за Пловдив ", чийто ръководител е Атанас Рогачев, Камарата на инженерите в капиталовото планиране /КИИП/ и пловдивският омбудсман Борислав Стаматов учредяват Съвет от специалисти за идния пробив под Централна гара.

" Експертите ще приготвят разбор на плана за създаване на автомобилния подлез сред бул. " Васил Априлов " и " Македония ", след което ще предложат разновидности за строителство за да има по-добър резултат и повече изгоди за Пловдив. Докладът ще бъде импортиран в Министерството на превоза, НКЖИ и Община Пловдив ", заяви Румен Хорев от сдружението.

Обществената поръчка за модернизацията на ЖП възел Пловдив, в която е включен и пробивът под гарата, е оповестена от НКЖИ, само че сега се апелира. Предприемачите в елементи са се срещнали с плана и имат възражения.

В документите липсват данни за предпроектно изследване и изясненост за метода на изкопните работи. Те упорстват строителството да се прави единствено със закрит прийом, т.е. под булевардите и улиците.

" Ако три години центърът на Пловдив остане разкопан, целият град ще стане пленник на една компания ", предизвести Румен Хорев.

В заданието не е конкретизирано по какъв начин ще се измества основният колектор. Няма геоложки изследвания, което е извънредно значимо за отводняване, защото дебитът на подпочвените води е доста огромен.

В подробния организационен проект /ПУП/, направен от НКЖИ и прибавен към тръжните документи, няма Бетонен мост. Това значи, че пътната връзка сред бул. " Христо Ботев " и " Македония " се отстранява. Бизнесът не е склонен градът да се лиши от транспортното оборудване, което може да бъде повдигнато до нужните стандарти. Представителите на сдружението бяха декларирали това мнение още преди два месеца на срещата с генералния шеф на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски при регионалния шеф Здравко Димитров. Тогава той изясни, че едвам когато се изготви работен план за рационализация на железницата, ще стане ясно дали може да бъде непокътнат мостът.

Както " Марица " писа, модернизацията на ЖП възел дружно с подлеза под гарата коства 103 млн. лв.. От тази сума 88 млн. лв. са от европейско финансиране, а останалите пари са от страната. Жалбите против тръжните условия са подадени от софийска компания " Мостремонт 97 " ООД и сръбската " Згоп " АД - Ниво Сад.

ОТ НКЖИ дават 1066 дни на строителите, с цел да изпълнят рехабилитацията на жп линията, оборудванията и подлеза под Централна гара. Планът е снижаването да стартира от бул. " Васил Априлов " до " Копчето ", да мине под колелото и бул. " Христо Ботев " и да слезе на девет метра под терена, където преди време беше Транспортна болница. От южната страна автомобилната връзка излиза след паркинга на автогара " Родопи " на ул. " Димитър Талев ". Трасето съвсем компактно обикаля около стадион " Спартак " и някогашните хали в " Кючук Париж ", като отрязва част от паркоместата и се влива в бул. " Македония ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР