Сделки с жилищни имоти през последните години се извършват поради

...
Сделки с жилищни имоти през последните години се извършват поради
Коментари Харесай

Имот ново или старо строителство да купите

Сделки с жилищни парцели през последните години се правят заради няколко съществени аргументи. Първата е, когато лицата желаят от наематели да се трансфорат в притежатели. Идва миг, в който те преценят, че е по-изгодно за тях да заплащат месечна вноска към банка и след време да имат личен парцел, в сравнение с да заплащат месечна лихва без да станат притежатели. Втората най-честа причина е увеличение на фамилията. Веднага след нея се подреждат купувачите, които се връщат от чужбина и са решили да се открият огромен български град или са решили да се реалокират от различен град у нас в по-голям подобен. Не би трябвало да се подценява и групата купувачи, които получават жилищен парцел с капиталова цел и виждат в договорката метод да запазят спестяванията си.

Дилемата пред съвсем всички купувачи обаче е какво жилище да купят – ново или остаряло строителство. Какви са плюсовете и минусите при двата типа парцели?

Ново строителство

Един от най-големите плюсове на новите парцели е, че те са построени по модерни технологии и съгласно доста по-високи нормативни условия. В тях се влагат качествени и съвременни строителни материали. „ Не бива да подценяваме и високата им енергийна успеваемост. Тук е мястото да посочим, че на запад парцелите получават оценка на база точно енергийната успеваемост на постройката – колкото по-висока е тя, толкоз по-голяма е оценката и надлежно продажната цена на парцела “, сподели Никола Стоянов, притежател на Luximmo Finest Estates.

Най-често новите здания разполагат с съвременна визия, красиви общи елементи, първокласни асансьори, качествена дограма, енергоспестяващ фасаден пакет, надлежно и по-ниски експлоатационни разноски. Не на последно място и опцията да закупите паркомясто или гараж в подземния паркинг или в двора на постройката.

„ Сред минусите можем да отбележим дребните отстояния сред постройките и там лимитираното междублоково пространство и по-малко зелени зони. В цената на новите жилища се начисляват спомагателни площи под формата на така наречен “общи елементи ”, което постоянно завишава сумата с 10-20%. Имотите ново строителство най-често се предават на новодомците в недовършен тип по БДС или така наречен “шпакловка и замазка ”. Това значи в допълнение влагане за довършителни работи и мебели “, обръща внимание Стоянов.

Новите жилища, закупени в процеса на строителство изискват купувачът да прояви самообладание, и да изчаква завършването на постройката, постоянно до 24 месеца, а даже и повече за по-големите комплекси.

Старо строителство

Един от плюсовете на към този момент издигнатите здания е, че можем да забележим действително това, което купуваме. Тези парцели са с невисок или даже нулев % на общите елементи и в множеството от тях са налице зелени площи и детски площадки, с обширни междублокови пространства, което важи за издигнатите преди 1990 година здания.

Може би главното преимущество при остарялото строителство е, че постройките като цяло се намират в доста по-добри местоположения на градовете или в самите квартали — остарели и добре развити инфраструктурно жилищни региони, с необятни улици и тротоари, градинки и паркове, където можете да се разхождате, а децата да играят.

Какво обаче са минусите? Несъмнено един от тях е, че разноските за отопление ще са много по-големи, основно поради топлинни загуби, заради естеството на самото остаряло строителство и материали. Вместо да имаме добра визия на постройката и във входа, ще би трябвало да се задоволим с базови или даже занемарени общи елементи.

„ Ремонтните действия - в случай, че закупим сходен парцел, ще са много по-скъпи, защото ще би трябвало да подменим тръби, настилки и съоръжения “, прецизира Стоянов.

Сградите, строени в предишното не са имали наложително условие за обезпечаване тук-там за паркиране, заради което, в случай че закупите парцел остаряло строителство най-вероятно е да се наложите да паркирате автомобила си на улицата, което носи прекалено много неудобства, в това число и нерядко потребността да заплащате “синя ” или “зелена ” зона, въпреки и при облекчени условия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР