Сделката със САЩ за 8 изтребителя F-16 е най-значимата и

...
Сделката със САЩ за 8 изтребителя F-16 е най-значимата и
Коментари Харесай

Може ли българската поръчка за F-16 да се окаже оръжие на Русия в хибридната война?

Сделката със Съединени американски щати за 8 изтребителя F-16 е най-значимата и скъпа стъпка в, само че в този момент има заплаха тя да се трансформира в хибриден инструмент на Русия. Договорът бе подписан от последното държавно управление на Бойко Борисов, само че ръководството му ще засегне идващите държавни управления, които носят отговорността за сполучливото му осъществяване.

Още преди подписването на договорката имаше полярни реакции – и политически, и публични. Кабинетът на Кирил Петков все още дава разнопосочни сигнали за F-16, само че би трябвало да има поради, че това доста скоро може да бъде употребявано вътрешнополитически по линия на опълчването НАТО - Русия.

Освен това, възможното оттегляне от проектите България най-сетне да смъкна от въоръжение старите руски изтребители МиГ 29, ще и ще обезпечи още милиони левове траншове към Москва.

Основните хибридни оръжия на Москва са точно сходни недостатъци в страни членки на НАТО, които тя употребява интензивно. В България има доста съставни елементи, които ѝ обезпечават благоприятни условия за деяние – корупцията, проруските партии, само че в тази ситуация - най-много неубедителното присъединяване на страната ни в НАТО, което се отразява ясно в полемиката към F-16.

В същото време България би трябвало ясно да отбрани ползите си при реализирането на контракта и да дава ясни отговори на данъкоплатците.

Сделката

Сделката със Съединени американски щати беше по-скъпа от някои европейски предложения, а и поддръжката на машините няма да е евтина. Всички тези параметри не бяха загадка, само че бе взето политическо решение да се разчита на Съединените щати, водещият съдружник в НАТО. Подобни междудържавни покупко-продажби в никакъв случай нямат единствено финансово измерение, а съчетават редица други стратегически ползи, тъй че в решението на тогавашните ръководещи няма нищо неоправдателно. Освен може би това, че се пробваха да прикрият избора си в провеждането на процедура, която беше компрометирана.

Именно това стана причина за главните рецензии на президента Румен Радев – не против F-16, a по линия на процедурата.

В последна сметка решението беше сполучливо гласувано в Народното събрание и парите бяха платени предплатено – над 2.1 милиарда лв., защото България нямаше към този миг изискваната от Съединени американски щати кредитна история за разсрочено заплащане.

Възможности за стратегическо партньорство

След договорката Борисов и тогавашният американски президент Доналд Тръмп стигнаха до съглашение за стратегическо партньорство, което бе подкрепено с 10-годишна " Пътна карта за съдействие сред Република България и Съединени американски щати в региона на защитата ". Споразумението дава доста благоприятни условия на България, които към този момент не се употребяват пълноценно.

България и Съединени американски щати употребяват взаимно и четири военни бази у нас. Но курсът на българските политици, водени от " тарикатското " разбиране, че може да сме хем в НАТО, хем да се снишаваме пред Русия, води единствено и само до накърнимост на страната в региона на сигурността и съмнения в българското общество какви сме тъкмо и с кого.

Днес, когато са в съпротива, политици от ГЕРБ храбро заемат позата на пронатовски ястреби, само че точно техният водач Бойко Борисов изповядваше " теория ", която най-добре може да се опише с думите му, че желае вижда в Черно море " платноходи, яхти, мир и обич ", а не " военни фрегати да се разхождат напред и обратно ".

Всичко това не разреши на България да ускори съответно отбранителния си капацитет даже в изискванията на рецесията към Украйна, почнала през 2014 година с анексирането на Крим от Русия и продължаваща в този момент с упоритост за завземане на цяла Източна Украйна.

Така у нас не бяха изпратени спомагателни сили, както това стана в Румъния и Полша.

Преодоляване на зависимостта на бойната авиация от Русия

Основната цел на договорката със Съединени американски щати е страната ни най-сетне да има съвременни военновъздушни сили и да се освободи от зависимостта си от Русия. Планът е след първите 8 F-16 да бъдат закупени още 8, с цел да могат да бъдат свалени от въоръжение МиГ-овете.

Проблемът обаче е, че към този момент няма явен проект по кое време може да стане това.

Служебният боен министър Георги Панайотов към този момент изпрати писмо-искане за приемане на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70.

Първоначалните сигнали са, че офертата ще е по-висока от цената, на която придобихме първите 8 машини – 2.1 милиарда лв.. Това зависи от претенции от България пакет съоръжение и въоръжение, само че няма да е изненада, в случай че цената се приближи до 3 милиарда лв.. Добрата вест е, че тези пари ще могат да бъдат изплатени разсрочено, защото България към този момент има изискваната от Съединени американски щати кредитна история.

Противоречиви сигнали

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, макар политическия консенсус към модернизацията на армията, който бе доказан от съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по-рано този месец.

В мненията си Асен Василев приказва за " самолети на чертежи " (израз, употребен и от проруските тролове).

Нормално е за финансов министър да не приветства милиардни военни покупко-продажби, до момента в който страната има да взема решение редица други огромни и дребни рецесии, само че той би трябвало ясно да аргументира решението си, а не да влиза в евтини разправии.

Още повече, че договорът с F-16 е междудържавен.

Ако поръчваме изтребители F-16, това ще стане откакто стартираме да получаваме доставките по първата поръчка, изясни Василев.

Към момента няма изясненост по кое време ще бъдат доставени новите F-16. Oт Съединени американски щати потвърдиха, че поради пандемията ще има закъснение, а

Сегашният проект е първите нови машини да дойдат в края на 2023 година и в случай че доставката в действителност се забави с 2 години, излиза, че България ще поръчва новите изтребители след 2025 година.

До доставката и на втория транш F-16, България остава " в ръцете " на Русия и не може да се откаже от MиГ-овете. И в, които може да се употребяват до 2029-2030 година.

Срещу плануваните разноски има остра опозиция от " Демократична България ", само че тези пари мъчно могат да се орежат, в случай че България желае да взе участие в защитата на въздушното си пространство.

Отлагането на новата поръчка за американските самолети сигурно ще я оскъпи още повече, тъй като военните покупко-продажби нарастват с всеки минал месец.

Забавянето

Военният министър Стефан Янев сподели, че, само че Асен Василев сподели от своя страна, че такива не се планува.

Въпросът със забавянето би трябвало ясно да се изясни на българските жители, тъй като той ще бъде употребен за усилване на антинатовските настроения у нас.

За съпоставяне, Русия заплати неустойки по рамковото си съглашение с Министерството на защитата за поддръжката на МиГ 29.

Не на последно място, България би трябвало да свърши работата си и да модернизира авиобазата " Граф Игнатиево ", с цел да е в положение да одобри новите F -16 в точния момент. За задачата са планувани към 300 млн. лв., само че работата изостава.

Какво следва?

Решението България да купи по-скъпите F-16 е напълно нейно. Не е била подвеждана нито за цените, нито за разноските за употреба. Първият транш към този момент даже е изплатен и отговорностите на държавното управление е да управлява качествено процеса по усвояването на новите машини и да се възползва оптимално от опциите за стратегическо партньорство в НАТО.

И в случай че то не се оправи, F-16 от ден на ден ще става част от хибридния боеприпас в България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР