Сделка под условие, постигната с посредничеството на ЕС между Сърбия

...
Сделка под условие, постигната с посредничеството на ЕС между Сърбия
Коментари Харесай

В Сърбия Евросъюзът внезапно натрупа точки в битката за влияние с Москва

Сделка под изискване, реализирана с посредничеството на Европейски Съюз сред Сърбия и Косово тази седмица, за нормализиране на връзките, бележи тиха победа за Запада, който се бори с Русия за въздействие в Белград.

След пълномащабното навлизане в Украйна преди година промосковските настроения се развихриха по улиците на Сърбия. Тениски с буквата Z, знак на акцията на Русия, се продават като сувенири, до момента в който крайнодесни групи намерено популяризират поддръжка за Русия.

Президентът Александър Вучич, който се пробва да реализира комплициран баланс сред дълбоките културни и религиозни връзки на Сърбия с Русия, от една страна, и упоритостите на Европейския съюз и партньорството в НАТО, от друга, не направи доста, с цел да противодейства на вълнението от боязън да не загуби национална поддръжка.

Но оттатък проруския звук, и по този начин понижава зависимостта ѝ от съветската сила и напрежението с Косово, някогашната ѝ южна провинция, обитаема най-вече с етнически албанци.

 Вучич разгласи среща с Курти в Северна Македония, Борел чака пробив до седмици Вучич разгласи среща с Курти в Северна Македония, Борел чака пробив до седмици

Над две десетилетия Кремъл бе огромният съдружник на Сърбия в опълчването ѝ първо на националното въстание в Косово през 1998-99 година, а по-късно - на независимостта ѝ през 2008 година Прекратяването на напрегнатото опълчване сред Сърбия и Косово, изискване за евентуалното участие на двете страни в Европейски Съюз, би премахнало огромна част от лостовете за въздействие на Москва над Белград.

" Действията и задачите на Русия в връзките със Сърбия са да я държи отвън НАТО и Европейски Съюз ", сподели Максим Саморуков, помощник на Фондацията " Карнеги " за интернационален мир.

Несклонен да отчуждава Европейски Съюз, Белград осъди нахлуването на Русия в Организация на обединените нации и други интернационалните конгреси, призна предвоенните граници на Украйна, изпрати филантропична и инфраструктурна помощ на Киев и приветства бежанците от спора - както украинци, по този начин и руснаци.

Неуспехът на Белград да се причисли към западните наказания против Москва обаче провокира рецензии. Миналия месец министър председателят Ана Бърнабич сподели, че до момента в който Сърбия е постигнала прогрес в договарянията за присъединение към Европейски Съюз, Брюксел изисква повече. " Изглежда... че равнището на сходство с общите външни и отбранителни политики на Европейския съюз, затова въвеждането на наказания против Руската федерация, е изискване над всички условия ", сподели тя пред кореспонденти.
Близо 80% от сърбите са срещу глобите против Русия, откри изследване от 2022 година на основаната в Белград " Демостат ". Главна причина са накциите и изолацията, наложени през 90-те години на Белград поради ролята му във войните за разпадането на Югославия.

Отделно изследване на CRTA откри, че съгласно 61% Белград би трябвало да резервира положителните връзки с Москва даже с цената на връзките с Европейски Съюз. Друго, спонсорирано от държавното управление изследване сподели, че 43% от сърбите биха дали своят вот за участие в Европейски Съюз, а 32% - срещу.

Предвид разграниченото публично мнение тактиката на Вучич е да заобикаля да наскърбява Москва и да удостоверява положителните връзки, " като в същото време подхваща постепенни стъпки за обособяване на Сърбия от Русия в разнообразни аспекти от стопанската система до съдействието в региона на сигурността ", сподели Саморуков.

Икономическо разграничаване

Не е единствено въпрос на политика.

Сърбия от дълго време разчита съвсем напълно на на ниска цена съветски газ, а главният ѝ производител на нефт NIS е благосъстоятелност на съветските " Газпром " и " Газпромнефт ".

Но и тук тече тиха смяна.

Сърбия спря вноса на съветски недопечен нефт предходната година в сходство със глобите на Европейски Съюз и мина главно към доставки от Ирак. Тя работи и с България по построяването на газопровод, който ще придвижва естествен и полутечен газ от Гърция и Турция.

 " Изборът е явен ": Сърбия се приготвя за смяна към Русия

И с тези промени Белград ще има потребност от съветски газ, само че е малко евентуално Москва да прекъсне доставките, съгласно Саша Джогович, анализатор от Института за пазарни проучвания. " (Москва) няма да рискува с такава фрапантна стъпка, защото тогава може да загуби известност в Сърбия ", сподели Джогович пред " Ройтерс ".

Въпреки че Русия остава четвъртият по величина търговски сътрудник на Сърбия - след Германия, Унгария и Китай, като образува 4.1% от общия експорт на Сърбия и 7.5% от общия импорт през 2022 година, като цяло Европейски Съюз е нейният максимален вложител и покровител. Сърбия изнася главно селскостопански и потребителски артикули за Русия, както и дървен материал и гуми, само че " няма да пострада доста ", в случай че се причисли към глобите против Москва, сподели Джогович, защото елементарно ще откри различни пазари за своите артикули.

Войната в Украйна и съдействието на Сърбия с НАТО, което едвам не доближава до участие, скапват и обичайните военни връзки на Белград с Москва.

Заради глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз Сърбия към този момент не може да изпраща своите бойни самолети или хеликоптери, основани на някогашна руска технология, в Русия за главен ремонт, нито да купува нови оръжия от Русия.

След като се достави с хеликоптери, създадени от Airbus, и ракети земя-въздух от френския Mistral, Белград се стреми да закупи и френски реактивни самолети Rafale и е подготвен да купи баражиращи муниции - тип дрон, който лети до цел и детонира - от Обединените арабски емирства.

Сръбската войска в този момент е моделирана по стандартите на НАТО и е в програмата на Западния алианс " Партньорство за мир ".

Стари връзки, които задължават

Вучич неведнъж е казвал, че участието в Европейски Съюз е стратегическа цел на Сърбия и че връзките със Запада ще донесат изгоди като повече работни места, вложения и по-висок витален стандарт. Въпреки изместването на Белград на запад обаче, проруските настроения остават обилни в политиката и на улицата.

Когато съветският студент Иля Зернов се опита да нарисува графит " Смърт на Украйна " на стена в Белград, той бе приклещен от група мъже, които разпозна като сръбски проруски ултранационалисти. " (Един мъж) извади нож и стартира да ме заплашва... Удари ме в дясното ухо ", сподели пред " Ройтерс " Зернов, който избяга в Сърбия от родния си град Казан предходната година, откакто обществено се опълчи на нашествието на Русия.

Десетки сръбски ултранационалистически политически партии и групи намерено поддържат Русия. От 2014 година десетки сръбски мъже се бият в Източна Украйна дружно с подкрепяните от Москва сепаратистки сили, макар че Белград разгласи това за нелегално.

 Сърбия задържа трима поискали събаряне на Вучич на митинг с съветски флагове Сърбия задържа трима поискали събаряне на Вучич на митинг с съветски флагове

Чедомир Стойкович, основан в Белград юрист и деятел, чиято група " Октомври " разгласява описи на видни сърби - открити поддръжници на Русия, сподели, че Сърбия е под " хибридна окупация " на Русия. Стойкович е завел наказателни каузи против съветския дипломат и шефа на службата за държавна сигурност на Сърбия поради въздействието на съветската наемническа формация " Вагнер " в балканската страна.

Това въздействие се простира през медиите с новинарските издания Russia Today и Sputnik, на които е позволено да работят в Сърбия, макар че са неразрешени другаде в Европа, и минимум три ежедневника, намерено подкрепящи идеята на Кремъл.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР