Счупени рекорди за топлина на океаните, покачване на морското равнище,

...
Счупени рекорди за топлина на океаните, покачване на морското равнище,
Коментари Харесай

ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Счупени върхове за топлота на океаните, повишаване на морското ниво, оттегляне на ледници - 2023 година е свършек на най-горещото десетилетие, записано в миналото, тласкайки планетата към " ръба на пропастта ", предизвести Организация на обединените нации, представена от Българска телеграфна агенция.

Новият отчет на Световната метеорологична организация (СМО) - организация на Организация на обединените нации, демонстрира, че са били счупени, а в някои случаи и " разрушени ", върхове за равнищата на парниковите газове, температурите на повърхността, топлинното наличие и окисляването на океаните, покачването на морското ниво, размера на антарктическия лед и отдръпването на ледниците.

Планетата е на " ръба на пропастта ", до момента в който " замърсяването с изкопаеми горива предизвиква невиждан климатичен безпорядък ", предизвести генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутерeш. " Все още има време да хвърлим избавителен пояс на хората и планетата, само че би трябвало да действаме в този момент ", споделя Гутериш. Докладът удостоверява, че 2023 година е била най-горещата година в историята със междинна световна температура на повърхността от 1,45 градуса Целзий над прединдустриалната базова стойност.

" Всяка част от градуса на световното стопляне оказва въздействие върху бъдещето на живота на Земята ", предизвестява ръководителят на Организация на обединените нации.

" Климатичната рецесия е главното предизвикателство, пред което е изправено човечеството, и е неразривно обвързвана с рецесията на неравенството. Свидетелство за това е възходящата продоволствена неустановеност, разселването на хората и загубата на биоразнообразие ", добавя генералният секретар на СМО Селесте Сауло.

Топлинните талази, наводненията, сушите, горските пожари и бързото усилване на тропическите циклони предизвикват " беди и безпорядък ", нарушавайки всекидневния живот на милиони хора и нанасяйки стопански загуби на стойност милиарди долари, сигнализира СМО. Това е и най-топлото десетилетие (2014-2023 г.) в историята, което надвишава междинната стойност за интервала 1850-1900 година с 1,20 градуса Целзий. Дългосрочното повишение на световната температура се дължи на увеличението на концентрацията на парникови газове в атмосферата, която доближи рекордни равнища през 2022 година Появата на феномена Ел Ниньо в средата на 2023 година също е асъдействало за бързото повишение на температурите, съгласно СМО. 

Селесте Сауло счита, че хората в никакъв случай не са били толкоз близо - въпреки и краткотрайно към този момент, до долната граница на растеж на срeдните температури, закрепена на 1,5 градуса Целзий в Парижкото съглашение за изменението на климата. " Глобалната метеорологична общественост предизвестява целия свят и бие най-висока степен паника ", споделя Сауло.

" Това, на което станахме очевидци през 2023 година, по-специално невижданото стопляне на океаните, отдръпването на ледниците и загубата на антарктически морски лед, провокира най-голямо безпокойствие ", отбелязва ръководителката на СМО. Миналата година близо една трета от всички международни океани са били в плен на морска топлинна вълна.

До края на 2023 година над 90 % от международните океани са претърпели топлинни талази в даден миг от годината, съгласно СМО. Увеличаването на честотата и интензитета на морските топлинни талази има мощно негативно влияние върху морските екосистеми и кораловите рифове. Освен това междинното морско ниво в световен мащаб е достигнало рекордно високи стойности през 2023 година, което отразява продължаващото стопляне на океаните (топлинно разширяване) и топенето на ледници и ледени покривки. Обезпокоително е, че скоростта на повишаване на това приблизително равнище през последното десетилетие (2014-2023 г.) е над два пъти по-голяма от тази през първото десетилетие на сателитната епоха (1993-2002 г.).

По предварителни данни референтните ледници на планетата са претърпели най-голямото размразяване, записано след 1950 година, след рисково размразяване в западната част на Северна Америка и Европа. Според СМО обаче има и " искрица вяра " - потенциалът за произвеждане на възобновима сила през 2023 година се е нараснал с съвсем 50 % за година, което е най-високият ритъм, следен през последните две десетилетия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР