Считано от утре – 29 октомври, в България влизат в

...
Считано от утре – 29 октомври, в България влизат в
Коментари Харесай

Светът бавно, но неумолимо „затваря”

Считано от на следващия ден – 29 октомври, в България влизат в действие нови правила за ограничаване на ковид: преустановяват се присъствените образователни занятия (засега за гимназистите и студентите), груповите извънкласни действия, конгресите и всеобщите мероприятия, визитите на нощни заведения и нощни питейни заведения, проведените екскурзии, плановите приеми в лечебни заведения и наличието на спортни прояви.

Нека забележим какви са ограниченията в някои страни към този миг:Съседна Гърция разгласи четвърта степен на риск. Носенето на маска навън и закрито е наложително. Глобата е 150 евро, а за неспазване на наложителна карантина – 5000 евро. От 24 октомври в областите Атика, Солун, Ираклион, Миконос и други е оповестена трета и четвърта степен на риск и е въведен вечерен час за интервала от 00:30 до 05:00 ч. Допълнителните ограничения включват: възбрана за посещаване на кина, концерти и нощни клубове, публични и частни събития, както и рекомендации за работа от у дома.

Считано от 21 октомври в Ирландия е въведено най-високото пето равнище на риск. Това значи, че в страната още веднъж има цялостна карантина с вечерен час, а ограниченията ще важат шест седмици. Според новите правила, хората могат да се отдалечават единствено на 5 км от домовете си, а държавното управление предизвести, че ще има наказания за тези, които нарушават наредбата без основателна причина. Маските в закрити пространства са наложителни, а на открито – по избор. Препоръчва се излизането на открито да става единствено в компанията на членовете на фамилията, заведенията за хранене могат да доставят храна до адрес, само че не и на място. Разрешено е осъществяване на сватби с до 25 души, а на погребения – до 10. Повечето производства ще останат отворени.
Френското държавно управление ще организира изключителна среща, на която да разиска рецесията с ковид. Длъжностните лица предизвестяват за нови ограничавания, защото здравната система в страната е затруднена. Сред ограниченията, които се разискват, са удължаването на съществуващия към този момент вечерен час. Освен това, управляващите обмислят дали да не лимитират излизанията през уикенда.
В Германия държавното управление на Ангела Меркел ще организира незабавна среща с районните водачи. Медиите оповестяват, че канцлерът обмисля наново затваряне на страната, което включва затваряне на питейни заведения и заведения за хранене, фитнеси, кина, театри и казина. Обсъжда се и възбрана на обществени събирания, като излизането на открито ще става единствено в компанията на член от фамилията. Маските остават наложителни на всички места.
В Чешката република от сряда влиза в действие въвеждането на вечерен час от 21:00 ч. Затварят се кафенета и заведения за хранене, а магазините няма да работят в неделя. Правителството посъветва чиновниците в държавните и частните компании да работят от у дома, в случай че е допустимо. Пазарите навън ще бъдат затворени, а изключение вършат единствено фермерските.
В Италия според новите правила всички питейни заведения и заведения за хранене би трябвало да затворят тъкмо в 18:00 ч. Киносалоните, театрите, спортните зали, басейните и концертните зали също би трябвало да останат затворени.
Испанският министър-председател Педро Санчес разгласи второ национално изключително състояние, като наложи вечерен час и разреши затваряне на вътрешните граници. Вечерният час продължава от 23:30 до 6:00 ч., като районните водачи имат право да го трансформират.
Докато изборните пристрастености в Съединени американски щати се нажежават, тематиката за ковид остава настояща. В другите щати всеки губернатор има право да вкарва или анулира ограничения за попречване на вируса. В момента се следи наклонност за унищожаване на ограниченията, макар че здравните управляващи предизвестяват, че е прекомерно рано за това. В началото на октомври в щата Ню Йорк продажбата на алкохол бе позволена, единствено в случай че е съпроводена с поръчка на храна. Кината и театрите могат да работят единствено на 25 %, макар че Бродуей реши да затвори до пролетта на 2021 година В щата Калифорния има дребна смяна в рестриктивните мерки, като сега няма строга възбрана за общия брой хора, които могат да бъдат на едно и също място. Всички празненства и събирания би трябвало да се случват навън, с цел да се съблюдава отдалеченост. Традиционното събиране на лакомства по време на Хелоуин е много рисковано и управляващите не го предлагат, само че не го и не разрешават. Индия е най-тежко засегнатата от пандемията страна след Съединени американски щати. Министър-председателят й още веднъж подсети на индийците да съблюдават отдалеченост, да носят маски и да си мият ръцете, както и да проявят дисциплинираност по време на отбелязването на обичайния празник Дусехра. Правителството реши тази година празненствата да се проведат единствено онлайн.
В Индонезия министърът на превоза разпореди всички да пътуват с маски и негативни PCR проби, а на границите на градовете се построяват контролно-пропускателни пунктове. Въпреки многократните предизвестия на държавното управление, през идващите дни към момента се чака доста хора да подхващат пътувания из страната, която за момента е затворена за туристи.
Лъч вяра в Хонконг. Правителството там стартира последователното облекчававане на възбраните за хранене и посещаване на спортни прояви и тематични паркове. Преди това беше извършена огромна акция за всеобщо тестване. Очаква се от началото на ноември градът да отвори публичните си плажове и да разреши на повече хора да посещават питейни заведения и заведения за хранене.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР