Счита се, че Йерихон е един от най-старите градове, който

...
Счита се, че Йерихон е един от най-старите градове, който
Коментари Харесай

Каква е била икономиката на най-древната градска цивилизация?

Счита се, че Йерихон е един от най-старите градове, който към осмото хилядолетие пр.н.е. се е формирал към поречието на река Йордан. Едва през четвъртото хилядолетие пр.Хр. последователно се утвърждава и развива първата градска цивилизация – Месопотамската. Знанията за античните градове се извличат от материалите, непокътнати от живота на жителите. Археолозите разкриват останки от крепостни стени, публични здания, улици, домове и мебелировка, принадлежности за занаятчийска активност, и религиозни обекти, написа money.bg.

Изследване на Нов български университет (НБУ) развива тезата за какво античната Месопотамската социално-икономическа и културна система все още е една от най-добре документираните. Това е вследствие от разчитането на клиновидното писмо върху хилядите открити в региона глинени (керамични) плочки. Най-широко показани измежду клиновидните документи са финансовите.

Тези източници демонстрират, че в стопанската активност на градовете на Шумерия преобладават Храмовият и Дворцовият комплекси. В тях са заети хиляди: свещеници и чиновници (чиновници, слуги), занаятчии, които работят в отраслови гилдии, земеделци и животновъди, ангажирани на работа в многочислените парцели на храмовете и дворците.

 Каква е била стопанската система на най-древната градска цивилизация?

Предпоставки за урбанизацията

В научните кръгове все още няма консенсус по въпроса кое е нужното изискване за възникването на градовете. Една от хипотезите се базира на догатката, че остатъкът на артикули при селскостопанското произвеждане е съществена причина за уседналия градски живот на хората (т.нар. неолитна земеделска революция). Градовете отклоняват работна ръка от производството на храни и тяхното пораждане изисква оставащите селскостопански служащи да създават задоволително както за себе си, по този начин и за градските поданици. Данните сочат, че към 10 000 прочие Хр. се открива опцията за обработване на ечемика и пшеницата, а две хиляди години по-късно стартира и опитомяването на диви животни.

За обезпечаване на частни и публични богатства за жителите, от елита е изобретена и наложена система от обществени връзки, която изисква градски пазар и търговия с близки и далечни райони (извънградски общности). При урбанизацията пораждат, от една страна, икономии на транзакционни разноски, а, от друга, икономии от мащаба, свързани с реализирането на комерсиалните услуги (регистрация на транзакции, превоз, договори). Специализацията и икономиите, от своя страна, генерират централизация на работна мощ. Връзката е освен права, само че и противоположна – обезпечаването на пазар (търговия) способства за одобряване и развиване на първите градове, които се постановат като търговски центрове.

 Каква е била стопанската система на най-древната градска цивилизация?

Защо точно Месопотамия е родината на най-ранната градска цивилизация?

Около началото на четвъртото хилядолетие прочие Хр. в региона на междуречието на реките Тигър и Ефрат – Месопотамия, се развива система от независими градове (около петдесет). Независимо от огромното многообразие във времето и пространството на тяхното пораждане, могат да бъдат посочени някои общи характерности.

Градът е бил:

– център за отбрана на популацията от външни набези;

– параден комплекс на мощно йерархично общество;

– сграден фонд – жилища основно за обществения хайлайф, хранилища, дворци, храмове;

– център за ръководство и поддръжка на вътрешния ред;

– център за надзор върху развиването на селското стопанство и на „ периферията “

Откритите археологически и писмени документи в региона на Месопотамия демонстрират, че една от аргументите за възникването на първите градове била обезпечаване на публичното богатство „ отбрана “ – защита и сигурност на жителите. Непрекъснатите нападения на непознати племена основали потребността от отбрана на живота и имуществото на обвързваните племенни общности.

Безспорен факт е, че груповата отбрана е неведнъж по ефикасна от самостоятелната. Относително дребни групи от завоеватели, въоръжени съгласно историческия интервал, са били в положение елементарно да заграбят имуществото и като плебеи членовете на самостоятелния жанр или племе. Обединявайки в градска общественост няколко племена, властимащите са били в положение да отделят хора и материални запаси за обезпечаване отбраната на града.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР