Сблъсъци пред гръцкия парламент имаше днес по време на протеста

...
Сблъсъци пред гръцкия парламент имаше днес по време на протеста
Коментари Харесай

Многоброен протест в Атина срещу Договора от Преспа

Сблъсъци пред гръцкия парламент имаше през днешния ден по време на митинга против Договора от Преспа, оповестява гръцката телевизия SKAI TV, представена от БГНЕС.
 
Група маскирани лица, евентуално членове на крайнодесни групи се пробваха да пробият полицейския кордон пред Паметника на незнайния войник на площад „ Синтагма “ в Атина. Младежите, някои от които с противогази, хвърляха багра, камъни и пиратки по органите на реда, които отвърнаха с гранати със сълзотворен газ, с цел да ги разпилян.
 Многоброен митинг в Атина против Договора от Преспа БГНЕС

 Многоброен митинг в Атина против Договора от Преспа БГНЕС
Стотици хиляди гърци, развяващи националния байрак, извършиха площада и близките улици в сърцето на гръцката столица в символ на митинг против ратификацията на подписания през предходната година Договор от Преспа, с който беше комплициран завършек на траялия 27 години спор сред Атина и Скопие за името на Македония.-->
 
Демонстрацията под надпис „ Македония е Гърция “ стартира спокойно. Хората скандират обидни лозунги против премиера Алексис Ципрас, който се чака на вота идната седмица да събере нужните му 151 гласа за окончателното утвърждение на съглашението. На плакати, развявани от протестиращите, се четеше „ Македония е гръцка “, „ Референдум в този момент “ и се чуваха викания „ Този контракт е изменничество “.
 
DEVELOPING: Protests are taking place outside the Greek parliament against a recent agreement between Athens and Skopje on Macedonia’s new name
— TRT World Now (@TRTWorldNow)
 Според уредниците на митинга на площада пред постройката на гръцкия парламент са се събрали повече от плануваните 600 000 души, и обявиха, че броят на стачкуващите евентуално е към 1 милион.
 
За защитата и сигурността на митинга управляващите в гръцката столица изпратиха спомагателни полицейски подразделения. Улиците в централната част на Атина бяха затворени още преди обяд за придвижване на коли. Поставени са и полицейски контролни пунктове на някои места за инспекция на стачкуващите.
 Многоброен митинг в Атина против Договора от Преспа БГНЕС

 Многоброен митинг в Атина против Договора от Преспа БГНЕС
Местните управляващи предизвестиха, че се чакат съществени нарушавания в публичния превоз поради митингите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР