Сблъсъкът на звезди е нещо невероятно рядко. Според най-новите изчисления,

...
Сблъсъкът на звезди е нещо невероятно рядко. Според най-новите изчисления,
Коментари Харесай

Експлозия на бинарни звезди ще освети небето през 2022

Сблъсъкът на звезди е нещо необикновено рядко. Според най-новите калкулации, такива събития се случват в нашата вселена (в глобуларните клъстери) един път на всеки 10 000 години. Едва неотдавна, с помощта на софтуерния прогрес, астрономите съумяха да разучат сходни събития. Към днешна дата обаче никой още не е следил този феномен в действително време. Това скоро може да се промени.

Според проучване на екип от Калвин Колидж в Гранд Рапидс, Мичиган, бинарна звездна система евентуално ще се слее и ще експлодира през 2022 година. Това е историческо изобретение, защото ще даде опция на астрономите да следят звездно обединение и детонация за първи път в историята. Нещо повече, те настояват, че детонацията ще е забележима с просто око и ще може да се следи тук на Земята.

Откритията бяха представвени на 229 Среща на Американското Астрономическо Общество (AAS) в презентация озаглавена „ Прецизна прогноза за звездно обединение и експлоадиране на Червена Нова “. Професор Лорънс Молнър и екипът му споделиха открития, които дават ясна индикация, че бинарната система ще се слее след 4 до 6 години. Събитието ще провокира, настояват учените, гърмеж от светлина, толкоз ослепителен, че ще бъде най-светлият обект в небето.

Тази бинарна система, известна като  KIC 9832227, е следена от проф. Молнър и сътрудниците му, дружно със студенти от Университета Уайоминг и Обсерваторията Апачи Пойнт още от 2013 година Интересът на професора бил провокиран на конференция, на която станало ясно, че има промени в яркостта на звездата.

Това повдигало въпроси за естеството на звездната система – съответно дали е пулсар или бинар. След като провели лични наблюдения Молнър и екипът му заключили, че става дума за контактен бинар – клас бинари, при които двете звезди са задоволително близо една до друга, с цел да споделят атмосфера.

Подобно изследване е правено и преди за система, известна като V1309 Scorpii. Тази система също имала споделена атмосфера и с течение на времето техният орбитален интервал продължавал да понижава до момента в който (през 2008 г.) двете звезди ненадейно се сблъскали и експлодирали. Смятайки, че KIC 9832227 ще има същата орис, учените почнали да организират проби, с цел да ревизират дали звездата ще има същото държание. Първата стъпка била да се създадат спектроскопки наблюдения, с цел да се удостовери съществуването на втора звезда – придружител.

Съзвездието Лебед – аленият кръг е KIC 9832227

После трябвало да премерят орбиталния интервал на двойката, с цел да са сигурни, че се съкратява с времето, което било знак, че двете звезди се доближават една към друга. През 2015 Молнър и компания към този момент считали, че звездите вероятно ще се сблъскат, предизвиквайки звездна детонация, позната като „ Червена Нова “. Първоначално считали, че това ще стане сред 2018 и 2020, само че след това изместили събитието към 2022 година В допълнение те предсказват, че избликът на светлина ще бъде задоволително ослепителен, с цел да може да се следи от Земята. Звездата ще се вижда като част от съзвездието Лебед (Cygnus) и ще се явява като спомагателна звезда в познатия звезден модел Северен Кръст (виж горе). Досега никой астроном не е успявал да предскаже сходно събитие.

Естествено, Молнър и екипът му не престават с прецизните наблюдения.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР