СБАЛАГ Майчин дом” организира безплатни консултации за пациенти по повод

...
СБАЛАГ Майчин дом” организира безплатни консултации за пациенти по повод
Коментари Харесай

Безплатни прегледи срещу рака на маточната шийка

СБАЛАГ " Майчин дом” провежда безвъзмездни съвещания за пациенти във връзка Европейската седмица за битка с рака на маточната шийка, която стартира през днешния ден. Прегледите в най-голямата акушеро-гинекологична бoлница у нас ще се организират сред 29 януари и 2 февруари от 13 до 16 ч. Консултациите ще се правят единствено с авансово записан час с позвъняване сред 13 и 15 ч. на телефон +359 2 9172 200.

" Ракът на маточната шийка е обществено значимо злокачествено заболяване, породено от човешки папиломен вирус (HPV). В България има доста висока заболяваемост и смъртност. Всеки един ден у нас умира жена, в резултат на рака на шийката на матката”, разяснява изпълнителният шеф на " Майчин дом” доцент Иван Костов.

Редовните профилактични прегледи са от значително значение за здравето на дамата, тъй като ранното диагностициране на ракът на шийката на матката е определящо за по-нататъшното лекуване. Това е и повода " Майчин дом” да сътвори единствената по рода си в България лаборатория за проучване и определяне на разнообразни болести, измежду които е и човешки папиломен вирус. Новото съоръжение дава отговор на международните стандарти и разрешава точно осъществяване на проучванията с акуратност до 100% и без опция за неточност, тъй като всички процеси се правят от машините и няма човешка интервенция. В лабораторията може да се диагностицират 80 от вариантите на HPV, в които влизат високо, приблизително и ниско рисковите от тях.

Изслседване за HPV би трябвало да си вършат всички, които водят сексуален живот. Вирусът се предава от контакт кожа в кожа и лигавица в лигавица. Ако се диагностицира пациент с HPV, даже високо рисков, това не значи, че има рак.

" HPV обаче протича без симптоматика. Когато инфекцията с човешкия папиломен вирус продължава прекомерно дълго време, той влиза в клетките, трансформира генетичната информация и стартира да се развива предрак, който може да премине в рак. Развитието на рака на маточната шийка също протича без признаци. Затова профилактичните прегледи са извънредно значими.”, изяснява доцент Костов.

При съществуването към този момент на злокачественото заболяване има един значителен симптом при дамата и това е контактното кървене, изключително по време на сексуален акт и отвън менструацията на дамата. Това е сериозен знак и дамата наложително би трябвало да потърси лекарска интервенция.

" Майчин дом ", като народен център за женско здраве, е болничното заведение, която предлага цялостна профилактика против човешки папиломни вируси. Това е първичната профилактака – имунизацията. Вторичната, която е позната като цитонамазки, колпоскопия. И един напълно нов способ – спектрален разбор на шийката на матката със актуалния уред LuViva, който дава опция за дигностициране на предрака и рака на маточната шийка в другите му етапи.

" Апаратът LuViva прави спектрален разбор на шийката в действително време посредством поляризирана светлина. Това обезпечава друга биологична информация. Първо, дефинира концентрацията на химични детайли в тъканите и търси знаците за ранен етап на рак. Второ, открива структурни промени в тъканта като удебеляване на епитела, размер на клетъчното ядро, наличие на кръв и увеличение на кръвния поток. В резултат се откриват възможни структурни или химични промени в клетката, които са демонстрират съществуването на заболяване.”,разказва за новата инсталация доцент Костов.

Сканирането с този уред не изисква тъканни проби или лабораторни проучвания. Продължителността на сканирането е 80 секунди и дава неотложен резултат.

Благодарение на двете нововъведения в болничното заведение, на висококвалифицираните експерти и на съществуването на съвременна техника за лапароскопски или безкръвни интервенции, " Майчин дом” е най-подходящото лечебно заведение за профилактика и лекуване на рака на маточната шийка.

Независимо обаче от всички модерни способи за лекуване и диагностика доцент Костов е безапелационен, че верният метод при профилактиката на това заболяване е проведеният всеобщ скрининг. " Прегледите не би трябвало да бъдат спорадични – една жена взема решение, че тази година не се е преглеждала и отива на доктор и всеки самичък го прави. Нужно е да има сериозен метод от страна на страната под формата на проведен всеобщ скрининг, с цел да се понижи заболеваемостта и смъртността от ракът на маточната шийка.”, споделя доцент Костов.

Безплатни съвещания:

Записване на часове: от 13 до 15 ч. Телефон за записване на часове: +359 2 9172 200. Дати на осъществяване на консултациите: от 29 януари до 2 февруари 2018 година Часове на осъществяване на консултациите: от 13 до 16 ч.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР