Съзвездие от знаменитости марширува в новия неустоим роман, посветен на

...
Съзвездие от знаменитости марширува в новия неустоим роман, посветен на
Коментари Харесай

Съзвездие от знаменитости в романа Замъкът на Холивуд“

Съзвездие от звезди марширува в новия неудържим разказ, отдаден на холивудския искра и суетност. „ Замъкът на Холивуд “ е литературният дебют на френския ефирен водещ Оливие Мин, с който той ни придвижва в Лос Анджелис – град на безспирни празненства, цялостен с хора, подготвени на всичко, с цел да съумеят. Книгата на издателство „ Кръг “ в превод на Иван Баталов и с корица от Стоян Атанасов (Kontur Creative) може да се откри по книжарниците от 27 юли.

За да въвлече в творбата си някои от най-големите имена от шоубизнеса, Оливие Мин слага в центъра на своя роман фамозното шато „ Мармонт “. Действително съществуващо място, този бароков и разхлабен, грациозен и либертариански хотел е издигнат във време, когато покрайнините към момента са били населявани единствено от койоти. Издигнат е по сходство на френския палат Амбоаз – една от атракциите на река Лоара. Сменило доста притежатели, няколко пъти на ръба на банкрута и разрухата, шатото е неизменима забележителност на Холивуд, а работещите в него съблюдават единствено един закон – цялостна поверителност.

През лятото на 1958-а, години откакто е трансформирала „ Мармонт “ в труднодостъпна обител, именитата му шефка и звезда на нямото кино Абигейл Феърчайлд се завръща в хотела. Присъствието й озадачава всички. Те са наясно с нейния сложен темперамент и язвителен език, само че не и с претекстовете й да се появи още веднъж. Случайната й среща с младия Уейн Корнуол връща на героинята усета към един пропуснат живот.

Красавецът, до неотдавна скитал из хълмовете на Холивуд, в този момент има шанса да стигне до именитото шато. Той припомня на Абигейл за хора и събития от предишното, по тази причина тя взема решение да го образова и приготви за заплахите, които крие Меката на киното. Тук всеки ден мнозина са на крачка от триумфа, до момента в който други свършват на дъното на някой каньон.

В „ Замъкът на Холивуд “ измислицата се смесва с действителността. Прочутите жители нa шато „ Мармонт “ дефилират в странни и нелепи обстановки от 30-те до 80-те години на предишния век. Виждаме Джеймс Дийн да скача през прозорци, Джим Морисън да се разхожда и да пада от покриви, а Дюк Елингтън да броди из коридорите нощем, до момента в който „ нанизва “ своите музикални композиции.



В хотела звездите търсят ентусиазъм и отдих, само че от време на време и леговище. Както е с Джийн Харлоу – именитата русокоска от 30-те, на която даже Мерилин Монро завижда. Авторът споделя нейната трагична история от различен ъгъл: изравяйки от архивите гибелта на втория й брачен партньор, той пита дали в реалност става дума за самоубийство, или истината е друга.

Звездното пътешестване стига до 80-те години, когато многообещаващият артист и комедиант Джон Белуши намира гибелта си точно в шатото. Читателите наблюдават неговите другари Робърт де Ниро и Робин Уилямс из прословути холивудски заведения за хранене и питейни заведения до дискретни жилища в „ Мармонт “, където девойките и дрогата са в обилие.

„ Замъкът на Холивуд “ е ода за американското кино и музика, само че е и страшна приказка, която предизвестява за крайностите, на които са способни, копнеещите за популярност.

Оливие Мин (р. 1967 г.) дели времето си сред Лос Анджелис и Париж. Той е ефирен водещ, публицист и продуцент. Номиниран е за влиятелната премия 7 d`Or – еквивалент на „ Еми “. През 2017 година разгласява биография, отдадена на фамозния френски артист Луи Джордан, която е високо оценена както от критиците, по този начин и от публиката. „ Замъкът на Холивуд “ е неговият първи разказ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР