Създават се предпоставки за дискредитиране на прокуратурата и следствиетoСтановище на

...
Създават се предпоставки за дискредитиране на прокуратурата и следствиетoСтановище на
Коментари Харесай

Прокурори: Новият Закон за съдебната власт противопоставя отделните органи в съдебната власт

Създават се предпоставки за дискредитиране на прокуратурата и следствиетo

Становище на прокурори от Софийска апелативна прокуратура и прокуратурите от Софийския апелативен регион по отношение на оповестения за публично разискване план на нов Закон за правосъдната власт (ЗСВ) е изпратено на Министерство на правораздаването.

В него на първо място се показва противоречие против съдържащото се в плана голословно диференциране и опълчване на обособените органи в правосъдната власт, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата. По този метод се основават предпоставки за дискредитиране на прокуратурата и следствието, както и за принизяване на тяхната роля в другояче единната по замисъла на Конституцията правосъдна система, показват прокурорите.

Специално внимание в мнението на Апелативна прокуратура – София се обръща на планувания в плана за нов Закон за съдебната власт метод на образуване на кадровия орган на прокуратурата - Висшия прокурорски съвет. Предвиждащият се превес на членове, определени от Народното събрание, би сложил в състояние на политическа взаимозависимост тази част от правосъдната власт и би предопределил невъзможността на прокуратурата и следствието да извършват пълномощията си в цялостен размер.

Очевиден е другият метод при сформирането на състава на членовете на кадровия орган на съда и този на прокуратурата. Особено показателна е наредбата на член 19, алинея 3, предложение последно от законопроекта, съгласно който: „ Народното събрание не може да избира за членове на двата съвета лица, които заемат длъжността прокурор или следовател все още на избора “. Тази рестрикция е изцяло неразбираема, неприемлива и противоконституционна.

Несъгласието с препоръчаните формулировки е изразено и във връзка с член 52, алинея 3; член 55, алинея 4, т. 4 от ПЗСВ по отношение на съответни аспекти на правната уредба за предложение и избиране на членовете на Висшия правосъден и Висшия прокурорски препоръки.

На обоснована професионална рецензия прокурорите от Софийския апелативен регион подложиха и редица съответни текстове от законопроекта, касаещи структурата на прокуратурата – член 178, алинея 2 и сл., уредбата на някои прокурорски пълномощия – член 181, алинея 5 и алинея 6 от ПЗСВ. Част от тях са преценени като противоречащи на настоящата наредба на член 207, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс. Изразени са запаси и във връзка с уредбата на предварителната инспекция.

Според мнението на прокурорите от Софийския апелативен регион законодателят следва деликатно да разиска и реши резултата от предлаганите промени, касаещи атестирането и провеждането на състезания, командироването и въвеждане на ограничавания за избиране на административни ръководители, се споделя в информацията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР